Basın özgürlüğü endişesi: Hasan Ekici, Türkiye’nin yargı süreçlerini eleştirdi

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Türkiye'deki basın özgürlüğü konusuna dikkat çekmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önemli bir konuşma yaptı.

Basın özgürlüğü endişesi: Hasan Ekici, Türkiye’nin yargı süreçlerini eleştirdi
Yayınlanma:

HASAN EKİCİ: "TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ALARM VERİYOR"

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Türkiye'nin basın özgürlüğü karnesinin "facia" düzeyine geldiğini belirterek, dünya çapındaki verilerle bu durumu çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.

2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin Venezuela ve Yemen gibi ülkelerin gerisinde kaldığını vurgulayan Ekici, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yaptığı araştırmada Türkiye'nin 180 ülke arasında 158. sırada yer aldığını açıkladı. Bu durumun, Eritre ve Esed rejimindeki Suriye’nin bile önünde olmasının, Türkiye’deki basın özgürlüğü krizinin boyutlarını gösterdiğini ifade etti.

CEZAEVİNDEKİ GAZETECİLER VE HAK İHLALLERİ

Ekici, Türkiye'de şu an 13 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve son bir yıl içerisinde 219 gazeteciye yönelik hak ihlali tespit edildiğini belirtti. Bu ihlallerin çoğunluğunu tehdit, hedef gösterme ve sözlü şiddet oluşturduğunu ifade etti. Son 6 ayda 85 gazetecinin tutuklama, gözaltı veya dava süreciyle karşı karşıya kaldığını, fiziksel şiddet vakalarının ise en az 25 olduğunu kaydetti.

GAZETECİLERE YÖNELİK HUKUKİ SÜREÇLER

Ekici, 2024 yılı itibariyle 110’dan fazla gazetecinin 80 duruşmaya çıkarıldığını ancak sadece 15'inin beraat ettiğini, 16 gazeteciye ise hapis cezası verildiğini açıkladı. Gazetecilerin büyük bir kısmının "terör örgütüne üye olmak" veya "terör propagandası yapmak" suçlamalarıyla yargılandığını belirten Ekici, %30'luk bir kısmının da "hakaret ve iftira" suçlamalarıyla dava edildiğini aktardı.

YARGININ SİYASALLAŞMASI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Ekici, gazetecilerin suç işlemesi durumunda elbette yargılanması gerektiğini ancak keyfi tutuklamalar ve yargı süreçlerinin siyasallaşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Yargının, siyasi bir mekanizma tarafından araçsallaştırılmasının, hem insan onuruna hem de ülkenin güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi. Ekici, medyanın korku içinde çalıştığı bir ülkede demokratik normların ciddi şekilde zarar göreceğini ifade ederek, basın özgürlüğünün bir ülkenin medeniyet ve hukuk seviyesini gösterdiğini belirtti.

"SİYASET ADİL OLMALI"

Son olarak Ekici, siyasetin her şeyden önce adil ve demokratik bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti ve Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerinin düzeltilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.