Asgari ücret tartışmaları devam ediyor! HAK-İŞ ve MÜSİAD'dan çarpıcı açıklamalar
Anadolu'da Bugün'e konuşan HAK-İŞ ve MÜSİAD temsilcileri, Konya’da asgari ücretle geçinmenin zorlaştığını belirterek, ücret artışının yetersiz olduğunu vurguladı.
Anadolu'da Bugün TV olarak Konya’da HAK-İŞ ve MÜSİAD temsilcileri asgari ücreti konuştuk.
HAK-İŞ Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, Konya'daki yaşam maliyetlerinin asgari ücretle karşılanamayacağını ifade ederken, MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı da artışın tüm giderleri artıracağını belirtti.
"BU RAKAMLA GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL"
HAK-İŞ Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücretin Konya’daki yaşam koşullarına uygun olmadığını belirterek, "Bu rakamla geçinmek mümkün değil. Konya'da en düşük kiralar 15-20 bin lira arasında, bu şartlar altında yaşamı düzeltmek çok zor" dedi. Keçeci, Konya'da çalışanların %37'sinin asgari ücretle çalıştığını ve bunun özel sektörde genel bir ücret haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin belirlenmesinde şeffaflık eksikliği olduğunu ve hükümetin beklentilerin çok altında bir rakam açıkladığını ifade etti.
"ASGARİ ÜCRETİN 32-33 BİN LİRA BANDINDA OLMASI GEREKİRDİ"
Keçeci, asgari ücretin yalnızca bir geçim aracı olarak değil, genel ücret dengesini sağlamak için bir temel olmasını beklediklerini dile getirerek, "Asgari ücretin 32-33 bin lira bandında olması gerekirdi. Açıklanan 22 bin 104 lira bunun çok altında kaldı" dedi. Ayrıca, asgari ücret tespit komisyonunun yapısının çoğulcu olmadığını ve tüm tarafların katılımıyla adil bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
"DAHA FAZLA ZAM İŞÇİ ÇIKARMALARA NEDEN OLABİLİRDİ"
MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı ise, asgari ücretin emeğin karşılığı olarak değil, yapılan işin karşılığında verilen bir ücret olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kağnıcı, 22 bin TL ile geçinmenin imkansız olduğunu ancak işyerlerinin çalışanlarına imkanları dahilinde daha iyi bir maaş sağlamaya çalıştığını ifade etti. Bununla birlikte, yüksek ücret artışlarının firmaların bütçesini zorlayarak işçi çıkarımlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
"FİRMALAR, AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR"
Kağnıcı, "Yüzde 30'luk bir artış ülkenin kaldırabileceği bir artıştır. Ancak 40 bin lirayla da geçinmek mümkün değil. Firmalar, işçi çıkarma yerine ayakta kalma mücadelesi veriyor" dedi. Hem Keçeci hem de Kağnıcı, asgari ücretin artırılmasına yönelik taleplerini dile getirerek, çözümün tüm tarafların katılımı ile yapılacak adil bir tespitten geçtiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.