150 Yıllık Su Değirmeni, Konya Bozkır’da Yaşatılmaya Çalışılıyor
Konya’nın Bozkır ilçesinde 150 yıllık tarihi su değirmeni, Ömer Kök ve eşi tarafından ayakta tutuluyor. Bahar aylarında suyun debisiyle çalışan değirmende, ata buğdayı öğütülerek doğal esmer un elde ediliyor.
Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi’nde, 150 yıllık tarihi olan su değirmeni hâlâ çalışıyor. Ancak bu değirmeni ayakta tutan son isim, 50 yaşındaki Ömer Kök. Eşi Nurkadın Kök’le birlikte ata buğdayını öğüterek esmer un elde eden Kök, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söylüyor: “Ben bıraksam bu değirmende un öğütecek kimse kalmaz.”
Değirmencilik mesleğini 25 yıldır sürdüren Ömer Kök, bahar aylarında su seviyesinin yeterli olduğu dönemlerde un öğüttüklerini belirtiyor. Diğer aylarda farklı işlerde çalıştığını aktaran Kök, suyla çalışan değirmenin tamamen doğal yöntemlere dayandığını ve elektrik kullanılmadığını vurguluyor.
Eşiyle birlikte çalışan Kök, mesleği eşine de öğrettiğini söylüyor: “Artık işin büyük kısmını eşim yürütüyor. Doğal ata buğdayımızı öğütüyoruz. Kaya tuzu ekleyerek esmer unun raf ömrünü uzatıyoruz. Her şey doğal.”
Tarihi değirmenin ilçedeki son örnek olduğunu belirten Kök, bir usta ya da çırak kalmadığını, bu nedenle mesleğin devamı için bir yardımcıya ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor: “Biz ölmedikçe burası çalışacak ama yanımda bu işi öğreteceğim biri olursa, bu kültür devam eder.”
“SU DEĞİRMENLERİNE ALIŞKINIZ, ÇOCUKLUĞUMUZDA ÇOKTU”
Konya’dan un almak için gelen emekli öğretmen Ali Tanrıverdi ise geçmişi şöyle anlatıyor: “Eskiden kasabamızda 18 tane su değirmeni vardı. Şimdi sadece burada bir tane kaldı. O yüzden buradan un almaya geldik. Bu değirmenin unu çok lezzetli.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.