Selçuklu döneminde "şerbetli aş" olarak bilinen ve Osmanlı saraylarında padişahlara ikram edilen lokma tatlısı, günümüzde de Ramazan sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri olmaya devam ediyor. Konya'da lokma tatlısına olan ilginin arttığını belirten Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, bu tatlının tarihsel yolculuğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Lokma tatlısı, Selçuklu döneminden Osmanlı’ya ve günümüze kadar uzanan bir kültürel mirastır. Geçmişte saray mutfaklarında, özellikle Ramazan aylarında veya padişahların özel ziyaretlerinde yapılan bir tatlıydı. Günümüzde ise farklı şekillerde sunulsa da özünü koruyor. Lokma tatlısı özellikle cenazelerde ikram edilse de Ramazan ayında hafifliği nedeniyle büyük ilgi görüyor. Konya’da lokma tatlısı geleneği yeni yeni oturmaya başladı diyebiliriz. Lokmanın birçok çeşidi yapılabiliyor ancak en geleneksel hali sade olanıdır.”
Tam 56 yıldır tatlı ustalığı yapan Süleyman Kağnıcıoğlu, lokma tatlısının hazırlanış sürecine dair şu bilgileri paylaştı:
“Lokma tatlısı yaparken hijyen en önemli unsurlardan biridir. Hamuru hazırlarken sadece un, yağ ve şeker kullanıyoruz. Lokmanın her tarafının eşit şekilde kızarması için sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Şerbetini ise bir gün önceden hazırlıyoruz, böylece tatlımızın kıvamı daha dengeli oluyor. Ertesi gün un, şeker ve yağ ile hamuru yoğurup tek tek şekillendirerek kızartıyoruz. Son olarak sıcak şerbetle buluşturduğumuzda lokmamız servise hazır hale geliyor.”