Konya'da birçok etli ekmek ustası yetişerek gerek Türk gerekse Konya mutfağında hünerlerini sergiliyor. Konya'nın tek kadın etli ekmek ustası olma ünvanını taşıyan Neriman Gülhan Bursa, Anadolu'da Bugün'e özel açıklamalarda bulunarak etli ekmek ustalığına uzanan yolculuğunu anlattı.
“Temizlik personeli olarak başladım”
Bursa, ustalığa uzanan hikâyesini şu sözlerle anlattı: “Çocuklarımın okul masraflarını karşılamak için iş hayatına başladım. Mahallemizde küçük bir fırın vardı, orada temizlik personeli olarak çalıştım. Adım adım ustalığa ilerledim. 1-2 ay tırnakta çalıştım. (Etliekmek yaptığımız yerin ismi tırnaktır.) Orada çalıştıktan sonra ‘Küreğe geçsem mi, geçmesem mi? Etli ekmeği atabilir miyim, atamaz mıyım?’ diye düşündüm ama zamanla onu da başardım.”

“Çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapamazsın”
Bursa, zamanla ustalığa doğru emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, “Onuncu yılın devamında tamamen yapamayacağım bir iş olmadığına inandım. Şimdi yapıyorum. İşletme sahibiyim, ustayım. Klasik bir söz ama çıraklığını yapmadığın bir işin ustası olmak mümkün değil. Hikâyemiz böyle başladı. Şimdi de işlerimiz güzel devam ediyor. Yakında daha büyük olan yeni mekânımıza taşınacağız. Bu da Kelebekler Vadi'sinin karşısında olacak" dedi.
“Kimsenin ustalık yapacağıma dair inancı yoktu”
Toplumun kendisine karşı ön yargılı olduğunu ifade eden Bursa, kadınlara önerilerde bulunarak şunları kaydetti: “Başlarda çok eleştiri aldım, bu işlere kalkışmamam gerektiği söylendi, kimsenin ustalık yapacağıma dair inancı yoktu. Ama kadın isterse her şeyi başarır, kimse hayallerinden vazgeçmesin. Önemli olan dürüstçe çalışmak. Konya’da kadın usta olarak tekim, işletme olarak da tekim diyorum. İşletme sahibi olabilirsin, büyük paralarla işletme açabilirsin. Önemli olan mücadele etmek”
