Konya
Parçalı bulutlu
5°
Aksaray
Kapalı
3°
Karaman
Açık
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Havalar soğudu Konyalılar bu mekana koştu

Havalar soğudu Konyalılar bu mekana koştu

Konya’da havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar hem bağışıklığı güçlendiren hem de hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunan balığa yöneldi. Protein ve vitamin açısından zengin olan balığa ilgi artarken, ürün çeşitliliğinin çoğalması da talebi yükseltti. Ancak balık sezonundaki hareketliliğe rağmen esnaflar, tüketicileri özellikle tazelik ve saklama koşulları konusunda uyarıyor.

MUHABİR: Gülbahar Bayanay
MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’da havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar hem bağışıklığı güçlendiren hem de hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunan balığa yöneldi. Protein ve vitamin açısından zengin olan balığa ilgi artarken, ürün çeşitliliğinin çoğalması da talebi yükseltti. Ancak balık sezonundaki hareketliliğe rağmen esnaflar, tüketicileri özellikle tazelik ve saklama koşulları konusunda uyarıyor. Konya Balık Hali Başkan Yardımcısı Murat Kara, soğuk hava ile birlikte balığa olan ilginin arttığını ancak önceki yıllara göre talebin daha düşük seyrettiğini belirtti. Kara, “Havaların soğumasıyla beraber vatandaşlar vücut bağışıklığına hem de hastalıklara karşı iyi gelen balığa yöneldi. Fakat diğer yıllarla kıyasladığımızda balığa rağbet daha düşük. Bu dönemde denize açılan balıkçılarımızın ağlarına özellikle hamsi ve istavrit bolca takılıyor. En fazla da hamsi çıkıyor. Buna rağmen satışlarımız çok iyi değil” dedi.

Balık fiyatlarındaki artışa da değinen Kara, “Hamsi ve istavrit 150–200 lira arasında satılıyor. Sarıkanat 300 lira, alabalık 300 lira, palamut 350 lira, somon 350 lira, deniz levreği ise 400 ile 600 lira arasında değişiyor. Aracılar ve maliyet artışları fiyatlara yansıyor. Şu anda yaklaşık 200 çeşit balık bulunuyor” diye konuştu.

Konya’da en çok tüketilen balıklara da değinen Kara, “Konya halkı en çok hamsi, istavrit (davrit), alabalık ve sazan tüketiyor. Genel tüketimin yüzde 80’i bu dört balıktan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

“Balığın parlaklığı en önemli tazelik göstergesidir”

Balık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Kara, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu:

“Genel olarak tazelik yönünden balığın parlaklığına bakmaları yeterlidir. Balık parlaksa zaten tazedir. Rengi dönen, kararan, eti yumuşayan, dağılan balık bayattır. Böyle bir durumla karşılaşırlarsa kesinlikle pişirmesinler. Ya aldıkları yere iade etsinler ya da çöpe atsınlar.”

Balık zehirlenmelerine karşı uyarı

Son dönemde artan balık kaynaklı zehirlenmelere de dikkat çeken Kara, özellikle tüketim öncesi kontrolün önemini vurguladı: “Çok beklemiş balığın rengi kararır, eti dağılır. Bu balık kesinlikle tüketilmemeli.”

“Balığı yıkayıp şoklamayın”

Balığın doğru şekilde saklanmasının da önemli olduğunu dile getiren Kara, “Bir balığı saklayacaklarsa kesinlikle yıkayıp şoklamasınlar. Temizleyip paketlesinler ve doğrudan derin dondurucuya atsınlar. Yıkamak balığın dokusunu bozar” diye konuştu.Kış mevsiminin gelmesiyle sofralarda daha fazla yer almaya başlayan balık, uzmanların ve esnafın uyarılarıyla birlikte Konya’da hem sağlıklı beslenmenin hem de bilinçli tüketimin önemli başlıkları arasındaki yerini koruyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *