Dünyanın en kapsamlı yemek veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, kullanıcı yorumları ve gastronomi eleştirmenlerinin puanları doğrultusunda hazırladığı “Dünyanın En İyi 100 Tatlısı” listesini açıkladı.
Listeye Türkiye damga vururken, künefe dünyanın en iyi tatlısı seçilerek zirveye yerleşti. Türk tatlıları, ilk 10’da büyük bir üstünlük sağlayarak dikkat çekti.
Ünü dünyaya yayılan künefenin lezzet sırlarını Anadolu’da Bugün ile paylaşan Tarihi Sur İçi Künefecisi Mustafa Gülsever, künefenin köklü bir kültüre dayandığını vurguladı. Gülsever, “Künefe bizim kültürümüzdür. Kültürü eski olduğu için çok özel ve lezzetli bir tatlıdır. Kışın soğuk günlerde sıcak servis edildiği için herkes tarafından tercih ediliyor. İçinde peynir, kadayıf ve tereyağı var. Kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür, ortaya muazzam bir tat çıkar” dedi.

Dünyaca ünlü künefenin sırlarını paylaştı
Künefenin lezzetinin püf noktalarına da değinen Gülsever, “Kadayıf iyi olacak, güzel kızaracak. Şerbetin kıvamı çok önemli. Şerbeti bire bir oranında, yani bir ölçü şeker bir ölçü suyla kaynatıyoruz. Bu da künefeye asıl lezzetini veren unsurlardan biri” ifadelerini kullandı.

Suriye kökenli bir lezzet
Künefenin kökenine de değinen Gülsever, tatlının aslında Suriye kökenli olduğunu, ancak zamanla Hatay’ın bu lezzeti sahiplendiğini belirterek, “Bugün ülkemizde en meşhur olan Hatay künefesidir” diye konuştu. Künefenin yanı sıra farklı çeşitlerin de yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Gülsever, “Hasır künefe, fıstıklı künefe, karışık spesiyal, katmer, Antep katmeri, gül katmer ve çubuk katmer de tercih ediliyor. Ancak tüm bu çeşitlerin önünde yine künefe yer alıyor. Halkın künefeye çok büyük bir ilgisi var. Çikolatalı tatlılardan ziyade, künefe gibi geleneksel şerbetli tatlılar daha çok tercih ediliyor” dedi.