Baba mesleği olan çömlekçiliği 40 yıldır devam ettiren Mehmet Özdemir, 8 yaşından beri bu işle uğraştığını söyledi. Çömlekçilik mesleğinin kesinlikle bitmeyeceğini ifade eden Gürpınar, “ Vatandaşlarımızın plastiğin ne kadar sağlıksız olduğunu gördü ve şimdi geçmişe bir dönüş var. Testi, güveç, kupa, kahve fincanı, çaydanlık gibi çok çeşitli ürünler yapıyorum ama müşterilerimizin istekleri doğrultusunda da özel siparişler alıyorum. İnsanlar toprak kaplara son yıllarda oldukça yoğun ilgi gösteriyor en çok su testisi ve güveç satın alıyorlar” şeklinde konuştu. Ayrıca Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar 2014 yılında Yetenek Sizsiniz isimli yarışma programına da katıldı ama yarı finalde elenerek yarışmaya veda etti.
“TOPRAK SUYUN KİRECİNİ SÜZER VE MÜKEMMEL BİR TAT VERİR”
Konya’nın Doğanhisar ilçesinden çömlek toprağını getirdiğini söyleyen Mehmet Gürpınar, “Bu toprak kendimize özgüdür ve suyu kesinlikle soğutur. Bazı topraklar suyu soğutmaz ve koku yapar. Topraktan yapılmış testilerden su içmek daha faydalıdır çünkü toprak suyun kirecini süzer ve mükemmel bir tat verir” dedi. Çömlek atölyesini nisan ayında Ecdat Parkı’na taşıyacağını ifade eden Usta Gürpınar, “Çömlekçilik mesleğinin tarihi çok eski yıllara dayanıyor. Gençlerimize bu mesleğin ne kadar kutsal ve önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Bu mesleğinin unutulmaması için ‘Çömlekçilik Nerden Geldi Nereye Gidiyor’ isminde bir projemiz var. Gerçekleştireceğimiz bu proje ile geçmişe dönüş olacak. El işçiliği düşüyor ama tanıtımlar ve sergiler sayesinde çömlek ve toprak kültürünü tanıtma fırsatına sahip olabiliyoruz” diye konuştu.
Muhabir. Gamze Erdoğan