Konya’da kış aylarının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kelle paça ve arabaşı çorbası, her yaştan vatandaşın favorisi olmaya devam ediyor. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu geleneksel tatlar, yaklaşık 5 saatlik özenli bir pişirme sürecinin ardından servis ediliyor.

Yörük kültürünün izlerini taşıyan kelle ve arabaşı çorbaları, bebeklerden yaşlılara kadar herkesin severek tükettiği lezzetler arasında. 16. yüzyılda Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edildiği bilinen bu çorbalar, kış aylarında Konya sofralarını ısıtıyor.

“Kremalı kelle paça içtiğimizin hiçbir anlamı kalmıyor”
Yaklaşık 30 yıldır çorbacılık yapan Ramazan Bademci, kış aylarında çorba satışlarının arttığını belirterek, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları kelle paça ve arabaşı çorbalarının sırrını paylaştı: “Konya’da arabaşı çorbası vazgeçilmezdir. Özellikle havalar soğuduğunda daha acılı hazırlanır. Kelle paça ise bizde tamamen kendi öz suyuyla pişirilir. Düdüklüde 4-5 saat kaynatırız, kremalı ortamda değil. Kremalı kelle paça içtiğimizin hiçbir anlamı kalmıyor” dedi.

“Kendi suyundan yapılmıyorsa içmeye gerek yok”
Bademci, kelle paçanın faydalı olabilmesi için kendi suyundan yapılması gerektiğini vurguladı: “Eğer kelle paça kendi suyundan yapılmıyorsa içmeye gerek yok. Çünkü hiçbir faydası olmaz. Bizim yaptığımız çorbalarda doğal kolajen bulunuyor, ayrıca vitamin takviyesine bile gerek kalmıyor.”

“Gençlik hızlı bir şekilde kelle paça tüketmeli”
Gençlerin fast food yerine geleneksel lezzetlere yönelmesi gerektiğini söyleyen Bademci, şu tavsiyede bulundu: “Arabaşı çorbası yöreye göre farklı yapılır ama unu ve salçası iyi kavrulursa, tavuk suyuyla birleşince gerçek lezzet ortaya çıkar. Gençler hamburger, makarna gibi hazır yiyeceklerle vakit kaybetmesin. Gençliğin hızlı bir şekilde tüketmesi gereken şey kelle paça.”
Vatandaşlar ise kış aylarında arabaşı ve kelle paça çorbasının hem lezzet hem şifa kaynağı olduğunu belirterek bu gelenekten vazgeçemediklerini söyledi.