Risk arttıkça sessizlik büyüyor (Özel Haber)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüsten dolayı son olarak açıkladığı vaka sayısının 359, ölü sayısının da 4 olmasıyla sokaklardaki sessizlik de iyice kendini hissettirmeye başladı.

Risk arttıkça sessizlik büyüyor (Özel Haber)
Yayınlanma:

Koronavirüse karşı alınan önlemlerin artırılması ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da vaka sayısının 359’a yükselmesini açıklamasından sonra caddelerde ve meydanlarda sessizlik giderek büyüdü. Dün Cuma namazının kılınmaması için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camilerin kapalı olmasıyla da vatandaşların dışarıya çıkmadığı görüldü.  Öte yandan şehrin kalabalık meydanlarının başında gelen Zafer Meydanı ve Kültürpark gibi yerlerde birkaç insanın dışında kimse görülmedi. Sokağa çıkan birkaç kişinin de maske ve eldiven tedbiri aldıkları dikkat çekti. Daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede eğlence ve kafelerin kapalı olması kararına uyulurken, şehrin işlek caddelerindeki birçok dükkan da kepenklerini açmadı. Uzmanlara göre vaka sayısı artıkça sokaklardaki sessizliğin daha da derinleşeceği umuluyor.

CUMA SESSİZLİĞİ VATANDAŞI ÜZDÜ

Geçtiğimiz gün Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cuma namazının ve Kandil günü camilerin kapalı olacağı kararından sonra camiler günü sessizlikle geçirdi. Konya’daki; Hacıveyiszade Camii, Selimiye Camii, Kapu Camii, Aziziye Camii gibi merkezi camilerde vatandaşların içeri girmemesi için önlem alındı. Olası bir olumsuz duruma karşı cami önlerinde polis ekipleri görevlendirildi. Görevli polislerin de virüse karşı maske ve eldiven taktıkları görüldü.  Kapu Camii çevresinde Cuma namazı kılmak için bekleyen kalabalık polislerden avlu kenarında namaz kılmak için izin istedi. Polisler ise cemaati yasak olduğu konusunda uyardı. Bu uyarıları dikkate almak istemeyen birkaç kişi kısa süreliğine polisle sözlü münakaşaya girdi. Koronavirüs önlemleri kapsamında camilerin kapatıldığından habersiz olan bazı vatandaşlar da kapıların kilitli olması nedeniyle evlerine döndü. Camide Cuma namazı kılamayan cemaat üzüldüğünü söyleyerek, bu günlerin bir an önce bitmesini istediklerini dile getirdiler.

DİYANET YASAKLAMIŞTI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasıyla 16 Mart'ta virüs tehdidi bitene kadar camilerde cemaat ile namaz kılınmasına ara verilmesi kararlaştırılmıştı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptığı açıklamada, Cuma namazı yerine vatandaşların öğle namazı kılabileceğini bildirmişti. Virüs tehdidinin devam etmesi üzerine, 19 Mart'ta, Cuma namazı vakti ve Miraç Kandili'nin idrak edileceği cumartesi gecesi camilerin kapalı tutulması kararlaştırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığından il müftülüklerine gönderilen yazıda şunlar kaydedildi: "Ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, Kur'an kursları ve yurtlarda bulunan mescitler de dahil olmak üzere Cuma günü ve kandil gecesi camilerimiz kapalı tutulacak ve cuma namazı için sela okunmayacaktır."

TÜRKİYE ÖNLEMLERİ ARTIRARAK MÜCADELE EDİYOR

Çin’in ardından, İtalya, İran, Güney Kore'de binlerce vaka görülürken, Fransa, İspanya gibi Avrupa’nın pek çok ülkesinde yaşam durma noktasına geldi. Avrupa'nın aksine Türkiye, hiçbir vaka tespit edilmeden önce çeşitli önlemleri devreye soktu.  Bu önlemler dahilinde, ilk etapta, farklı üniversitelerden uzmanların yer aldığı "Bilim Kurulu" oluşturuldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün, 30 Ocak’ta "uluslararası acil durum" ilan etmesinin ardından Türkiye genelinde önlem seviyesi arttırıldı. Virüsün İran'da da görülmesi üzerine Türkiye İran'la sınırlarını kapatma kararı aldı.  Okullar ve eğlence mekanları kapatılırken, ülkenin dört bir yanında dezenfekte çalışmaları başlatıldı. Kovid-19 salgınının Avrupa'da hayatı durma noktasına getirmesi üzerine, yaklaşık 20 ülkeye uçuşlar durduruldu, 9 Avrupa ülkesindeki Türk vatandaşları tahliye edildi.  Termal tarama yöntemiyle hastaların önemli kısmı havalimanında tespit edilirken, tahliye uçuşlarıyla Türkiye'ye gelen yolcuların tamamı da karantinaya alındı. Birçok alanda alınan önlemler sayesinde Türkiye'de ilk ölüm, diğer ülkelere kıyasla, oldukça geç bir tarihte görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son olarak ölüm vakasının 4, tanı vakasının da 359’a yükseldiği açıkmasıyla bu önlemlerde artarak devam ediyor. Türkiye vakaların en aza indirilmesi için Güney Kore’nin uyguladığı günde 10 bin tanı kitini devreye soktu. Tüm bu yapılan mücadelelerde virüsün yaygınlaşması ve vaka sayılarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.