Konya kendi sebze fidesini yetiştirecek (ÖZEL HABER)

Konya Sebze Üreticileri Birliği, Meram Ziraat Odası, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Karatay Ziraat Odası ortaklığında kurulacak seralarda da ilk kez sebze fidesi yetiştirilecek.

Konya kendi sebze fidesini yetiştirecek (ÖZEL HABER)
Yayınlanma:

Konya Sebze Üreticileri Birliği, Meram Ziraat Odası, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Karatay Ziraat Odası ortaklığında Meram Belediyesi tarafından tahsis edilen 10 bin metre kare alanda sebze fidesi yetiştirilecek. Sebze fidesi için tahsis edilen 10 bin metre kapalı alanın 3 bin metre karesi sera olarak kullanılacak. Belediye tarafından tahsis edilen arsanın 2 yıl boyunca ücretsiz olacağını ifade eden söyleyen Konya Sebze Üreticileri Birliği Aliihsan Uyanık, “ Meram Ziraat Odası, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Karatay Ziraat Odası’yla birlikte Konya’da sebze fidesi yetiştiriciliğiyle ilgili projemize KOP’a sunduk. Projemiz KOP tarafından kabul edildi. Projemiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından da onaylandı ve ödeneğe ayrıldı. Önümüzdeki süreçte ödenek Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’müze aktarılacak. Meram Belediyesi projemiz için Kongaz Mahallesi’nden 10 bin metre kare  arsayı 25 yıllığına birliğimize tahsis etti. Meram Belediyemiz tarafında tahsis edilen arsa 2 yıl ücretsiz olacak ve sonra ki yıllarda birliğimiz tarafından kirası ödenecek” şeklinde konuştu.

“ŞEHİR DIŞINDAN GELEN FİDELERDE BİRÇOK SIKINTI YAŞIYORDUK”

Şehir dışından getirilen fidelerde birçok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Konya Sebze Üreticileri Birliği Ali İhsan Uyanık, “Konya çiftçimiz fideyi Antalya, Ankara, Mersin gibi şehirlerimizden alıyordu. Buralardan aldığımız fidelerde de birçok sıkıntıyla karşılaşıyorduk. Getirdiğimiz fidelerde mantar hastalığı görülmekteydi. Biz sebze fidesi yetiştiricilerinden hibrit tohum istiyoruz. Hibrit tohumunun kilogramı 150 lira civarında. Fide yetiştiricileri maliyetten kaçmak için fidelerde fason tohum kullanıyorlar. Gelen fidelerin fason tohumu olduğunu hasat zamanına kadar anlayamıyoruz. Ayrıca şehir dışından getirdiğimiz fidelerin nakliye ücretine de yıllık 400 bin liraya yakın ücret veriyoruz. Bu sıkıntıların önüne geçebilmek için sebze fidesini kendimiz yetiştirmeye karar verdik. Bu sayede hem daha sağlıklı sebze fidesi yetiştireceğiz hem de nakliye ücretlerinden kurtalacağız” diye konuştu.Sebze fidesi Seralarında ağırlığı domates fidesi olmak üzere, salatalık fidesi, patlican fidesi, biber fidesi, marul fidesi vb. fide çeşitlerinin yetiştirilmesi planlanıyor. Seralarda Belediyeler için çiçek yetiştirmeyi de planladıklarını söyleyen Ali İhsan Uyanık, “Projemiz kapsamında kuracağımız sebze salatalık fidesi, patlican fidesi yetiştieceğiz. Kış aylarında marul fidesi yetiştireceğiz.  Seramızda kasım ve aralık aylarında bir boşluk yaşanacak. bu boşlukta da belediyelerimize çiçek yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca seralarımızda görevlendirmek üzere alanında uzman ziraat mühendisleri bulunacak  “ ifadesinde  bulundu.

“PROJEYE HEM MADDE HEMDE MANEVİ DESTEK OLACAĞIZ”

Uygulamanın Konya’da ilk olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Konya’da bir ilki gerçekleştireceğimiz sebze fidesi yetiştiriciliği projemiz, Konya’da sebze üretimi için oldukça önemli. Sebze fidelerimizi seralarda yetiştireceğiz. İlçe Tarım Müdürü’müz projemizle ilgili protokolü imzaladı. Bizde Karatay Ziraat Odası  ve Meram Ziraat Odası olarak projeye hem maddi hem de manevi katkı sunacağız. Serada sebze fidesi yetiştiriciliği projemiz için Meram Belediyesi bize bedelsiz bir arsa tahsis etti. Meram Belediyesi tarafından tahsis edilen arsamıza yakın süreçte tesisimizi inşa etmeye başlayacağız” diye konuştu. Özel Haber : Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.