Konuk, Seydibey’de imkansızı başardı

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya’nın potansiyelini harekete geçirdi. Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin orta noktasına yapılan Seydibey Tesisleri üreticilerden aldığı ürünleri işleyerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Konuk, Seydibey’de imkansızı başardı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Anadolu Birlik Holding iştiraki olan Seydibey Tesisleri’nde basın gezisi düzenlendi. Düzenlenen programda Seydibey Tesisleri’nin tüm üniteleri basın mensuplarına tanıtıldı. Konya Şeker’i 1999’da tek fabrikadan günümüzde 45 fabrikaya çıkaran idealist ve vizyon sahibi lider Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya’nın potansiyelini harekete geçirdi. Konya Şeker, bölge insanının çalışkanlığı ve Pankobirlik Genel Başkanı Konuk’un vizyonuyla patates endüstri alanında da Türkiye’de lider konuma yükseldi. Konya Şeker önümüzdeki yıllarda dünyanın ilk 5 gıda şirketi arasına girmeyi ve Türkiye’de tarımsal ürünlerdeki liderliğini dünya da sağlamayı hedefliyor. Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin tam ortasında yer alan ve adını konumundan alan Seydibey Tesisleri hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

konuk-seydibeyde-imkansizi-basardi.jpg

“YILLIK NİŞASTA İHTİYACININ TAMAMINI KARŞILAYABİLİR”

Seydibey Tesisleri’nin kuruluş amacının Türkiye’nin patates ürünleri ithalatının azaltılması ve ihracatının ise arttırılması ve bu sayede cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Seydibey Tesisleri Direktörü Erman Gümüş, “2013 yılında Türkiye’nin patates nişasta ithalatına son vermek amacıyla Türkiye’de ilk ve tek olan patates nişasta tesisi devreye alınmıştır. Seydibey Patates Nişasta Tesisi, Ortadoğu ve yakın coğrafyadaki tek patates nişasta tesisidir. Yılda 30 bin ton patates nişastası üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye’nin yıllık patates nişasta ihtiyacının tamamını sağlayabilecek kapasitededir” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEYE CİDDİ KATKI SAĞLADI”

Konya Şeker Seydibey Tesisleri sayesinde Konya’da patates üretiminin arttığını kaydeden Erman Gümüş, “Konya, 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye’nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili olmuştur.  Profesyonel ekim yöntemleri ve sağlıklı hastalıklardan ari tohum kullanımı ile bölge çiftçisinin dekara patates verimi 3 ton/dekardan 4-4,5 ton/dekar seviyesine yükseltilmiştir, çiftçinin geliri arttırılmıştır. Tesis, yıllık 25 bin dekar alanda 100 bin ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlamanın yanında yaklaşık 300 milyon TL’lik cirosu ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sağlamaktadır. 2009’dan bugüne kadar Konya Şeker sayesinde hem Konya Bölgesinde hem de Türkiye genelinde çiftçiden alınan patatesin fiyatı yükseltilmiştir. Patates fiyatlarının düştüğü dönemlerde çiftçi elindeki patatesi zararına bile satmakta zorlanır iken Konya Şeker’ e sözleşmeli ekerek hem satış problemi yaşamamış hem de mahsulünü kar ederek satabilmiştir. Konya Şeker Patates Nişasta Tesisi sayesinde üreticinin mağduriyeti azaltılmış ve depolardaki patates nişastaya dönüştürülmüştür” şeklinde konuştu.

konuk-seydibeyde-imkansizi-basardi-001.jpg

TÜRKİYE’NİN İLK BİYOGAZ TESİSİ

Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi’ne ilişkin bilgiler paylaşan Gümüş, “2011 yılında sıfır atık projesi kapsamında atıklardan gaz üretimi ve bu sayede enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla biyogaz tesisi devreye alınmıştır. Türkiye’de ilk defa biyogaz tesisi kuran patates işletmesidir. 2013 yılında Biyogaz işletme kapasitesi yüzde 100 arttırılmıştır. 2019 yılında biyogazdan elektrik üretmek ve katma değeri arttırmak amacıyla 2,72 megavatlık elektrik üretim tesisi devreye alınmıştır. Yılda 80 bin ton katı atık işleme, 10 milyon metreküp biyogaz üretim ve 19 milyon kilovat elektrik üretim kapasitesine sahiptir. Devreye alınan elektrik üretim tesisi 30 bin evin, kabaca Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin toplam aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Patates ve fabrika atıkları dışında atık sudan dahi biyogaz üretimi yapılmış bu sayede çevreci bir tesis oluşturulmuştur. Türkiye’nin sıfır atık prensibi ile çalışan tek, dünyanın ise sayılı patates entegre tesislerinden biridir” ifadelerine yer verdi.

“GÜBRE MALİYETLERİNİ GERİYE ÇEKECEK”

Gelecek yatırımları ve planları üzerine açıklamalarda bulunan Gümüş, şunları söyledi: “Sıfır atık prensibi ile çalışan Seydibey Tesisleri’nde tarladan gelen her türlü organik atık önce biyogaza sonra elektriğe dönüştürülmektedir. Konya Şeker kurmayı planladığı organomineral gübre tesisi sayesinde biyogaz tesisinden çıkan ve organik gübre değeri çok yüksek olan fermente atığı paketli gübre haline getirecektir. Konya toprakları kimyasal gübre kullanımı nedeniyle organik madde açısından gün geçtikçe fakirleşmektedir, fakirleşen topraklar ilerleyen yıllarda verim kaybı ve gelir kaybı olarak üretici için ciddi bir problem olacaktır. Konya Şekerin Seydibey Tesislerinin organik gübre tesisi sayesinde hem Konya topraklarının organik maddece fakirleşmesi engellenecek hem de çiftçinin gübre maliyetleri geriye çekilecektir.”

konuk-seydibeyde-imkansizi-basardi-002.jpg

“DAĞI DELDİK, DEPO YAPTIK”

“Bugünkü döviz kuruna göre Seydibey Tesisleri’nin yatırım değeri 750 milyon TL’dir” diyen Gümüş, “2013 yılında patates tohum ithalatına son vermek, yerli ve milli patates tohumu üretmek amacıyla doku kültürü laboratuvarı devreye alınmıştır. Sanayilik patates işleyen tesisler içerisinde Türkiye’de ilk doku kültürü tesisini Konya Şeker kurmuştur. Bölgenin doğal yapısından istifade ederek 2012 yılında dağı delerek Konya’da ilk defa Konya Şeker tarafından doğal patates deposu yapılmıştır. Bu sayede doğal yöntemler ile soğutma enerjisi harcanmadan patates muhafaza edilebilmektedir. Konya Şeker Seydibey Tesisleri kroket ve soğan halka pazarında da sektörün lideri konumundadır” dedi. - Ferit Hepokur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.