Kavun çekirdeği şerbeti mucizesi

Ziraat Mühendisi ve Aktar Durmuş Samet Ergin, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen hoşaf kültürünün sağlığı tehdit eden gazlı içeceklere karşı güzel bir alternatif oluşturduğunu söyledi.

Kavun çekirdeği  şerbeti mucizesi
Yayınlanma:

Şifalı bitkiler sektörünün suistimal edilen bir sektör olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi ve Aktar Durmuş Samet Ergin, Osmanlı’dan gelen köklü bir tıp tarihinin olduğunu söyledi.  Osmanlı kültüründen gelen gıdaların tamamının yanında hoşaf kültürü olduğunu belirten Aktar Durmuş Ergin, yeniçerilerin  çıkarmış olduğu ilk isyanın da hoşaf yüzünden çıktığını ifade etti. Durmuş Ergin, “Eskiden hoşafla pilav tek kaşıktan yenilirmiş, sonra ikisi ayrı ayrı kaşıkta yenilmeye başlanınca yeniçeriler hoşaftaki yağ eksikliğinden dolayı padişaha isyan etmişler. Bizdeki içecek kültürü padişahı isyan ettirecek derecede etkilidir” dedi.  Ergin, “Bugün tamamen batı kültüründen bize geçen hazır meyve suları ile gazlı içecekler soframızda yer alıyor ve içerisinde ne olduğunu bilmiyoruz. Çoğu ülkede özellikle Almanya’da ilkokullarda gazlı içecekler okul çağındaki çocuklarda ileri dönemlerde ortaya çıkan yan etkiler sonucunda yasaklandı. Sağlığı tehdit eden içecekler yüzünden bizim kültürümüzde olan demirhindi bitkisi ile yapılan şerbet çok faydalı ve güzel bir alternatif  oluşturuyor ama unutuldu. Sadece Ramazan ayında gündeme gelen bu şerbet aynı zamanda çok iyi bir susuzluk gidericidir” dedi. 

 “ÇÖPE ATTIĞIMIZ KAVUN ÇEKİRDEĞİNDEN DAHİ ŞERBET YAPILABİLİR”

Aktar Durmuş Ergin, “Nar çiçeği adı ile bilinen hibiskus şerbetinin içerisine zencefil, tarçın gibi baharatlar atılıp yine bal veya pekmezle karıştırıldığı takdirde çok sağlıklı bir içecek haline geliyor. Sudan ve Afrika’da çok fazla tüketilen bu içecek kekrede ismi ile de anılıyor. Mayhoş bir tadı olan bu şerbet şeker hastalığına iyi geliyor.  Aynı zamanda kandaki toksinleri atıcı ve kan yapıcı özelliği bulunan içecek sıcak ve soğuk tüketilebiliyor. Bal şerbeti ise sıcak içilirse kabızlık için, soğuk içildiği takdirde ise ishali kesiyor. Çöpe attığımız kavun çekirdeğinden dahi şerbet yapılabilir.  Kavun çekirdeği kurutulduktan sonra bir gün şekerde bekletilir ve  ikinci gün üzerine su ilave edilip süzülünce  şerbet haline gelir. Sindirim sistemi dengeleyicisidir. İshal ve kabızlık sorunlarını birkaç saat içinde çözer. Sıcak yaz günlerinde ferahlık verir” şeklinde konuştu. Muhabir:Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.