Karatay Medresesi’nde ecdada vefa (Özel Haber)

Konya tarihine ışık tutan ve önemli yapılarından olan Karatay Medresesi, 2 yıldan bu yana süren restore çalışmalarıyla adeta yeni yüzüne kavuşacak. Binanın ilk halinin yeniden yapıldığı restore çalışmalarında giriş kısmına da kubbe yapılıyor

Karatay Medresesi’nde ecdada vefa (Özel Haber)
Yayınlanma:

Konya’nın önemli tarihi yapıları arasında olan Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Karatay Medresesi, halen devam eden restore çalışmasıyla yeni yüzüne kavuşuyor. Yapılan çalışmalarda tarihi binanın büyük bir kısmı onarılırken, giriş kısmında bulunan kubbe de yeniden inşa ediliyor.  Yetkililerden alınan bilgilere göre Karatay Medresesi’nin Selçuklulardan sonra da eğitim öğretimini sürdürmesi için birçok tadilat geçirdiği öğrenildi. Osmanlı Dönemi’nde de birçok bakım yapıldığını söyleyen yetkililer, “Belge,  kaynak ve arşiv vesikaların varlığının az olmasından dolayı eserin onarımı ile ilgili sistemli bir bilgi mevcut değil. Bazı kitaplarda eserin eski durumlarından söz ederken medresenin 19. yüzyıl ortalarından itibaren talebe hücrelerinin yıkılmaya başladığını 1300 tarihli salnameye dayanarak açıklıyor. Bunun yanında 1882’de Malatyalı Ahmed  Efendi, ‘35 öğrenciye Akaid, Tadikat ve Meani  dersini  okutmuş,  bilahare  ders  okutulamaz  olmuştur.’  demektedir. Ayrıca medresenin 1935,  1952, 1953, 1957 yıllarında onarıldığını biliyoruz. Bundan sonra da yine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1988,  1993 ve 2008 yıllarında restore edildi. Karatay Medresesi 2008 yılı itibariyle ziyarete kapatıldı ve 2010 yılında tekrar açıldı. 2005’te Kültür Bakanlığı’na bağlı Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapının restorasyon çalışmalarına başlanarak 2008’de tamamlandı.  Bakım ve onarımlar hem içinde hem dışında gerçekleşti. Dışardaki onarımlarda önce yapının duvar dipleri temizlenerek su almasını önlemek için gerekli yalıtımları yapılmış, arkasından cephe duvarları ve üst örtü elden geçirilmiştir. Ana eyvan ve ortadaki büyük kubbenin kurşun kaplamalarıyla bunların oturduğu duvar üstlerindeki taş ve toprak dolgunun yalıtımları yapılarak eskiyen malzemeleri yenilendi.”

YENİ RESTORE İLE İLK HALİNE KAVUŞACAK

Yapılan araştırmalara göre Karatay Medresesi’nin taç kapısından içeri girildiğinde geniş kubbeli giriş odası bulunduğu tespit edildi. Medrese binasıyla ilgili tüm eserler incelenerek elde edilen bu bilgi mimari yönden de onaylandı. İlk halinin çalışması için girişimlere başlayan Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yaptığı yeni çizimlerle binanın ilk halini ortaya çıkardı. Daha sonra inşasına başlanan kubbenin çeliklerle güçlendirilmesi yapılıyor. Bunun yanında binanın girişinin batı kısmında da yapılan kubbe ile tarihi yapı ilk haline kavuşmuş olacak. Alınan bilgilere göre restore ve inşa çalışmaları 2 yıl daha sürecek ve ziyarete kapalı bölümleri de aynı tarihlerde açılacak.

KONYA’NIN ÖNEMLİ ESERLERİ BURADA SERGİLENİYOR

Karatay Medresesi, Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen yapı, Osmanlılar devrinde de kullanıldı ve 19. yüzyılın sonlarında terk edildi. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay medresesi 1955 yılında ‘çini eserler müzesi’ olarak ziyarete açıldı. Karatay Müzesi’nde, Beyşehir Gölü kenarında Kubat-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar kandiller ve alçı buluntuları sergileniyor. 

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.