Et, süt ve yumurta üreticileri zorda

Son zamanlarda dolardaki yükselişle birlikte yem ve diğer girdi maliyetlerinin artmasının ardından et, süt ve yumurta üreticileri zor dönemlerden geçiyor. Üreticiler, durumun böyle gitmesi halinde ürünlerin ithal olarak geleceğini dile getirdiler

Et, süt ve yumurta üreticileri zorda
Yayınlanma:
Güncelleme:

et-sut-ve-yumurta-ureticileri-zorda-002.jpg

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, yükselen döviz fiyatlarının etkisiyle girdi maliyetlerinin sürekli arttığını süt fiyatlarının yerinde kaldığını, et fiyatlarında ise düşüş yaşandığını belirtti. Yem fiyatlarındaki artışın üreticileri olumsuz etkilediğini yumurta üreticilerinin de benzer sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen Yağız, hayvancılığın bu şekilde sürdürülmesinin mümkün olmayacağını dile getirdi. Başkan Yağız, “Geçtiğimiz ay üretici birlikleri ile birlikte düzenlediğimiz basın toplantımızda da bu konunun ivedilikle ele alınmasını talep etmiştik. Et, süt ve yumurta üreticilerimizin sorunlarının acilen çözülmesini bekliyoruz. Süt fiyatlarının yerinde kalması ve yem fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı inek kesimleri fazlalaştı. Yani süt üreticisi ineklerini kestirmeye başladı. Meram Bölgesindeki iki kesimhaneme bir günde 200 ineğin kesildiğini öğrendik. Bu durum tehlike çanlarının başladığının göstergesidir. Süt üreticileri üretimi bıraktıkları takdirde, süt ve süt ürünleri için ithalatın yolu açılacaktır” dedi.

et-sut-ve-yumurta-ureticileri-zorda-003.jpg

NAZİF KARABULUT: KESİM FİYATLARININ YÜKSELMESİ GEREKİYOR

Konya Kırmızı Et üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, yem fiyatlarındaki aşırı yükselişle üreticinin zorlandığını dile getirdi. Başkan Karabulut, Kurban Bayramından önce yağlı kargas et fiyatının 35, yağsız kargas et fiyatının ise 37 lira olduğunu dile getirdi. Bayramdan sonra bu fiyatların 34 lira ve 32 liraya düştüğünü belirten Başkan Karabulut, “Üretici, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı şu andaki fiyatlara hayvanını kestirmek istemiyor. Et ve Süt Kurumu’nun kargas et fiyatlarını yükseltmesi gerekiyor. Yağlı kargas etin 35 lira, yağsız kargas et fiyatının ise 37 liradan açıklanması gerekiyor. Şu anda bu fiyatlar düşük olduğu için kimse hayvanını kestirmek istemiyor. Daha önce Et ve Süt Kurumu ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne bu durumları bildirdik. Maliyetler yüksek ve et fiyatı düşük. Bu durum üreticinin zarar etmesine neden oluyor. Yem fiyatlarına da düzenleme gelmesi gerekiyor. Son duyumlara göre yem fiyatlarına da yakında zam geleceği belirtiliyor. Üreticinin bu fiyatlarla üretim yapması günden güne zorlaşıyor” dedi.

et-sut-ve-yumurta-ureticileri-zorda-004.jpg

MUTLU: YUMURTA MALİYETİNDEN UCUZA SATILIYOR 

Kocaoğlu Yumurta Firması Ortaklarından İzzet Mutlu, yumurtacılık sektörünün son zamanlarda gerilemeye başladığını dile getirdi. Yumurta adet maliyetinin 45 kuruş olduğunu fakat satışının 36 kuruş olduğunu söyleyen Mutlu, “Yumurta piyasasının ve fiyat endeksinin düzenlenmesi gerekiyor. Şu anda isteyen herkes yumurta üretim çiftliği açabiliyor. Böylece yumurta üretimi maliyetinden daha ucuza satılıyor. Bunun yanında yem ve diğer girdi maliyetleri yüzde 30 oranında arttı. Dövizdeki son dalgalanmayla birlikte yumurta satışı maliyetinin altında yapılıyor. Devletimiz tarafından hem üretim hem de fiyatlar için belirleyici politikalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.