Esnaf hazırlığını yaptı YIKIMI BEKLİYOR

Mevlana Çarşısı’nın Eylül ayında yıkımının yapılacağı söylenmesine rağmen yıkımın Ekim ayının başlarına çekilmesi esnafın hesaplarını bozdu. Esnaflar hazırlıklarını yaptıklarını ve yıkımın biran önce başlaması gerektiğini belirttiler

Esnaf hazırlığını yaptı  YIKIMI BEKLİYOR
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 26 Şubat 2019’da Benim Şehrim isimli programda  Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle Konya’ya yakışmayan Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’yı yıkacakları, yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacakları müjdesini  vermişti. Kararın ardından esnafla birlikte görüşmelere başlayan Büyükşehir Belediyesi, yıkım için 1 Eylül tarihini kesinleştirmiş bu tarihten önce esnaflara dükkanları boşaltmaları ve daha önce belirlenen yerlere taşınmaları söylenmişti.  Ağustos ayının sonlarına doğru hazırlıklarına yapan esnaflara yeni bir talimat gelerek taşınmanın Ekim ayına ertelendiği bildirildi. Yeni tarihe göre esnafların 4 Ekim’de anahtarlarını yıkım ekibine teslim etmeleri bekleniyor.

esnaf-hazirligini-yapti-yikimi-bekliyor.jpg

ESNAFLAR YENİ YERLERİNE KAVUŞMAYI BEKLİYOR

Yeni tarihin 4 Ekim’e ertelenmesinin ardından esnaflar, kesin yıkımın olmasını beklediklerini belirttiler. Mevlana Çarşı’ndaki şekerci esnaflarından Vehbi Özkunduracı isimli esnaf, yıkımın biran önce yapılması gerektiğini söyledi. Sürecin uzamasının kendilerine zarar verdiğini belirten Özkunduracı, “Pandemi süreciyle birlikte işlerimiz durma noktasına geldi. Bu süreç içinde yıkımın başlamasını bekledik fakat olmadı. Şimdi Eylül’de denilen yıkım Ekim’e ertelendi. Hazırlıklarımızı yaptık bekliyoruz. Yıkımın biran önce yapılıp yeni yerimizde işlerimizin daha güzel günlere gittiğini görmek istiyoruz” dedi.

Hediyelik eşya esnafı Erhan Hasırcı ise, uzun süreden beri yeni mal almadıklarını işlerinin de pandemi etkisiyle durma noktasında olduğunu dile getirdi. Şu anda eve ekmek götürmekte zorlandıklarını söyleyen Hasırcı, “Esnaf olarak buranın yıkılıp yeniden güzel bir projeyle yapılmasını merakla bekliyoruz. Sürecin uzaması bizlere zarar veriyor. Çarşı yıkıldıktan sonra yeni projenin yapımına da kısa sürede başlanıp bitirilmeli. Pandemiden dolayı esnaflar zor günler geçiriyor. Eğer yapım süreci de uzarsa birçok esnaf iflas etmiş olur” diye konuştu.

Giyim esnaflarından İbrahim Şahin ise yıkımın Ekim ayında yapılacağını yetkililerin sürekli esnafla irtibat halinde olduğunu belirtti. Sürecin 1 ay kadar uzamasının olağan olduğunu söyleyen Şahin, “Hükümetimiz burayı en güzel şekilde projelendirip bizlere yeni yer verecek. Eylül’de beklediğimiz yıkım Ekim’de gerçekleşecek. Yeni projeyi bizlere sunan Bakanlığımız ve belediyemize teşekkür ediyoruz” dedi.

Hediyelik eşya esnafı Ali Yalçın ise sürecin uzamasıyla birlikte bazı esnaflarda tedirginlik oluştuğunu söyledi. Hurma ve şekerleme esnafı Muammer Candemir ise yeni yerlerine kavuşmayı heyecanla beklediklerini belirtti.

GİYİMCİLERİN YERLERİ HAZIRLANIYOR

Mevlana Çarşısı’nın yıkımının 4 Ekim’de başlamasının ardından giyim esnafının İplikçi Camii civarındaki otoparka,  hediyelik eşya esnafının ise Mevlana Kültür Merkezi civarındaki otoparka taşınmaları planlandı. Her iki alana da Büyükşehir Belediyesi tarafından çadırlar hazırlanacak ve yeni proje tamamlanana kadar esnaflar burada ticari faaliyetlerini sürdürecekler. Giyim esnafları için İplikçi Camii civarındaki otoparkta çalışmalar başladı. Çalışmalarda çadır direklerinin dikildiği görüldü. Öte yandan hediyelik eşya esnafı için belirtilen alanda ise henüz bir çalışmanın başlamadığı görüldü. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.