‘Altın Taç’ ana vatanına döndü

Anadolu topraklarından yasa dışı yollar ile yurtdışına kaçırılan ve M.Ö. 4. yüzyıla tarihlendirilen ‘Altın Taç’ Yalçın Kurt tarafından İskoçya’dan alınarak ana vatanına getirildi.

‘Altın Taç’ ana  vatanına döndü
Yayınlanma:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un önderliğinde, yasa dışı yollar ile yurtdışına kaçırılan başta ‘Altın Taç’ olmak üzere tespiti sağlanan diğer 55 eserin Türkiye’ ye iade edilmesi amacıyla başlatılan hukuki süreç meyvelerini vermeye başladı. Kurtulmuş, MÖ 4. yüzyıla tarihlendirilen altın tacın vatanına iade edildiğini açıkladı. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenecek olan eseri Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt tarafından İskoçya’dan alınarak ana vatanı olan Türkiye’ye getirildi.

M.Ö. 4. YÜZYILDAN GELEN BİR ‘ALTIN TAÇ’

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine getirilen eser üzerinde yapılan stil-kritik çalışmaları sonucu, tacın MÖ 4. yüzyıla ait olduğu belirlendi. Antik Çağ’ da günümüz Anadolu’ sunun güneybatısını kapsayan ve ‘Karya’ olarak adlandırılan bölgeye ait olduğu düşünülen altın tacın, varlıklı bir zatın mezarına ölü hediyesi olarak bırakıldığı düşünülüyor.

ZORLU BİR MÜCADELENİN SONUCU ‘ALTIN TAÇ’ VATANINDA

Anadolu topraklarından yasa dışı yollar ile yurtdışına kaçırılan eserlerin peşini bırakmayacaklarının altını çizen Kurtulmuş "Yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesine ait bir eserin İskoçya'da peşine düşüldü, mahkeme süreçleri açıldı. Sonunda kaçak eser elinde bulunan taraf, mahkemeden vazgeçtiği için mahkeme Türkiye'nin lehine karar verdi. Türkiye'ye ait olduğu tespit edildi, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye getirildi. Bu eser Karya Bölgesi'nde çok zengin birisine ait bir mezardan alınmış bir hatıra eser olduğu anlaşılıyor. Çok nadide eserlerden birisi. Dünya ölçeğinde herhalde benzeri bulunmayan eserlerden birisi. Türkiye'nin müzelerine değer katacak. Ülkemizde bu 2 bin 400 yıllık eserimizi sergilemeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

“ESERLERİMİZİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

İngiltere, Almanya ve Amerika'daki müzelerde Türkiye'den kaçırılan çok sayıda eserin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu konu üzerinde büyük bir hassasiyetle durduklarını, eserlere sahip çıkma gayreti içinde olduklarını aktardı. “Hafiye gibi eserlerin peşine düşüyoruz. Bulduğumuzu yakalayıp getirmeye uğraşıyoruz.” diyerek Anadolu kültür mirasının takipçisi olduklarının altını çizen Kurtulmuş sürecin zorluğuna da dikkat çekerek “Bir eserin ülkemize getirilmesi 6-7 yıllık bir süreci buluyor. Eserin ülkemize ait olduğunu belgeleyeceksiniz, bilimsel gerekçelerini ortaya koyacaksınız. Bu da yetmiyor, ilgili ülkenin yasalarına göre talepte bulunacaksınız. 55 eser ülkemize getirilmesi için bekliyor. İlk müjdesini size vermiş olalım.” şeklinde konuştu.

‘EL YAZMASI KUR’AN- I KERİM’ İÇİN DE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Ayrıca, altın tacın yanı sıra Londra’da çok önemli bir müzayede salonunda, 16. yüzyıla ait olan, Karahisari’nin oğlu tarafından yazılan Kur’an-ı Kerim’in müzayedeye çıkarılacağını öğrendiklerini ve bunun üzerine hemen duruma müdahale ettiklerini ifade eden Kurtulmuş açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Eserin Türkiye’ye ait olduğunu ortaya koyarak müzayedeyi durdurduk. Şimdi Türkiye’ye getirilmesi için de teşebbüslerimizi sürdürüyoruz. İnşallah onu da getireceğiz. Ülkemize ait eserlerin peşini bırakmayacağız.’’ şeklinde konuştu.

Muhabir: Ceren Şahin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.