Adil: Açıldık ama mağduriyetler fazla

1 Temmuz itibariyle düğün salonları ve internet kafelerin açılmasıyla ilgili konuşan Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Esnafımız işyerini açtı ama pandemi sürecinde ve sonrasında yaşanan mağduriyetler sevincimizi boğazımıza tıkıyor” dedi.

Adil: Açıldık ama mağduriyetler fazla
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hükümetin ekonomik kaygılardan dolayı aldığı 'normalleşme’ kararlarına göre 1 Temmuz’dan itibaren sinema ve tiyatro salonları, düğün salonları, internet kafeler ve elektronik oyun salonları yeniden açıldı.  İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği'ne “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Genelge ile yeni tip koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, internet kafeler ve elektronik oyun yerlerine maskesiz girilemeyecek, içeride maske çıkarılmayacak. Genelgeye göre, internet kafeler ve elektronik oyun yerleri, Covid-19 tedbirlerinin alınması şartıyla 1 Temmuz itibariyle faaliyetlerine başladı.

adil-acildik-ama-magduriyetler-fazla.jpg

“REZERVASYON İPTALLERİ ÇOK OLDU”

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, 1 Temmuz itibariyle açılan, internet kafe, düğün salonları ve oyunsuz olarak faaliyetlerine devam eden kahvehanelerle ilgili sorunları dile getirdi. Başkan Adil, esnafın 3 aydan uzun süredir işyerlerini açmadığını hatırlatarak, kısıtlamalarla birlikte kısmı olarak iş yapabildiklerini söyledi. Bu süreç içinde esnafların büyük mağduriyetler yaşandığını dile getiren Adil, “Düğün salonları günler öncesinden hazırlıklarını yaparak açıldılar. Fakat düğün solanları ve internet kafe sahipleri bu sürede büyük mağduriyetler yaşadı. Düğün salonlarındaki kısıtlamalar nedeniyle bazı müşteriler rezervasyonları iptal ettiler. Düğünlerde oyun oynamanın yasak olması, 4 metrekareye bir kişi olması müşterilerin rezervasyonları iptal etmesine neden oluyor. Bunun yanında müşteriler mücbir sebep kapsamında kaporalarını yeniden istiyorlar. Kaporaları vermeyen işletmelerle mahkemelik olmaları gibi durumlar ortaya çıkıyor. Yine belli kriterler gereği düğün salonlarında maliyetler arttı. Fiyat anlaşmaları önceden yapıldığı için artan maliyetleri düğün salonu sahipleri karşılamak zorunda kaldılar” dedi.

adil-acildik-ama-magduriyetler-fazla-002.jpg

“KAHVEHANELER AÇIK AMA İŞLEMİYOR”

Başkan Adil, kahvehanelerin 1 Haziran’da açıldığını hatırlatarak, iskambil ve okey oyunlarının yasak olmasından dolayı müşterilerin gelmediğini belirtti. Kahvehanelerin açık olmasına rağmen işlemediğini söyleyen Başkan Adil, “Bu süreç her esnafı yıprattığı gibi kahvehane, düğün salonları ve internet kafe işletmelerini daha çok yıprattı. Kahvehanelerde oyunlar olmadığı için kimse gelmiyor ve çoğu işletme bu yüzden dükkanını açmıyor. Yine internet kafeler dün itibariyle açıldılar. Kafeler, sosyal mesafe kuralları ve bazı tedbirler dolayısıyla kısıtlı olarak müşteri alıyor. 3 aydan fazla süredir mağdur olan esnafların bu kısıtlamalardan dolayı mağduriyetleri devam ediyor. Birçok esnaf devletin verdiği krediyi kullanarak ayakta kalmaya çalıştı. Şimdi bu ödemelerin zamanı geldi ve kısıtlı iş imkanlarıyla kredilerini ve birikmiş diğer ödemelerini yapamıyorlar. Bu yüzden birçok işletmeci dükkanlarını kapatarak devren satılığa veya kiraya vermeye başladı. Devletimizden özellikle küçük esnaflarımız için  kredi desteğinden başka yeni destekler verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

adil-acildik-ama-magduriyetler-fazla-003.jpg

“ESNAFLARIMIZIN ŞİKAYETLERİNİ İLETİYORUZ”

Başkan Adil, geçtiğimiz günlerde internet kafe, düğün salonları işletmecileriyle ve KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’la birlikte toplantı yaptıklarını söyledi. Başkan Adil, bu toplantılarda esnafların şikayetlerinin ve çözüm önerilerinin dinlendiğini, bunların raporlaştırarak ilgili bakanlık ve kuruluşlara ilettiklerini söyledi. Adil, “Bunun yanında eğlence mekanları halen kapalı. Buradaki esnaflarımız da artık zor durumda olduklarını bizlere sürekli bildiriyorlar. Bilim Kurulu tarafından önümüzdeki günlerde kapalı olan işletmelerimiz ve açık olan işletmelerdeki kısıtlı faaliyetlerin yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. İşletmelerimizin açılmasına sevindik ama zorluklar ve mağduriyetler bu sevincimizi kursağımızda bırakıyor. İnşallah bu günleri en kısa sürede atlatırız” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.