Gümüş sikkeleri teslim etmişti: Ödülü az buldu, dava açtı

Karaman'da ormanda mantar ararken bulduğu 247 gümüş sikkeyi müzeye teslim eden Adem Algül, 155 bin liralık ödülü az buldu. Mahkemeye taşınan olayda bilirkişi, "Tarihi değer biçilemez" dedi. Algül ise, “Bu sadece üç kilo gümüş değil, bu bir miras” dedi.

Gümüş sikkeleri teslim etmişti: Ödülü az buldu, dava açtı
Yayınlanma:

Karaman’ın Ermenek ilçesinde geçtiğimiz yıl ormanda mantar ararken 247 gümüş sikke bulan emekli Adem Algül’ün, bu tarihi hazinenin karşılığında verilen ödülü yetersiz bulup mahkemeye başvurmasının ardından süreç devam ediyor. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda ise “Tarihi eserlerin fiyatını belirlemek mümkün değil” ifadeleri yer aldı.

İkizçınar köyü yakınlarında dağlık bir alanda gezerken Amfora (antik testi) içinde gümüş sikkeler bulan Adem Algül, hiç vakit kaybetmeden buluntuyu Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim etti. Müze yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde sikkelerin milattan önce 5. ve 6. yüzyıllara ait olduğu, 20 farklı devlete ait olabileceği belirlendi.

Algül’e, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 155 bin 350 TL ödül verildi. Ancak bu ödülün yetersiz olduğunu düşünen Algül, konuyu yargıya taşıdı. Ankara 23. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti, sikkelerin değeriyle ilgili dikkat çeken bir rapor sundu.

BİLİRKİŞİ: “FİYAT BİÇİLEMEZ, KÜLTÜREL MİRASIN BEDELİ YOKTUR”

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, tarihi eserlerin maddi değerinin hesaplanamayacağı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Bizler için bir gümüş sikkenin değeri, kırık bir seramik parçayla aynıdır. Bu tür eserlerin fiyatı yoktur. Sadece teşekkürü ifade eden bir bedel belirlenebilir. Ancak mevcut sikkelerin toplam ağırlığı 2976,79 gram olup, bugünkü gümüş değeri 117 bin 106 liradır.”

ALGÜL: “DEVLETİME GÜVENEREK TESLİM ETTİM, AMA DEĞER VERİLMİYOR”

Bulduğu sikkeleri devlete teslim etme gerekçesini anlatan Adem Algül, “Devletim bana çok şey verdi. Bu toprakların mirasını yine bu topraklara teslim ettim. Ancak ödül, sadece hurda fiyatı olarak değerlendirildi. Bu beni üzdü” dedi.

"BU SADECE GÜMÜŞ DEĞİL, KÜLTÜREL DEĞER"

Bilirkişinin sadece metal ağırlığı üzerinden değerlendirme yapmasına tepki gösteren Algül, şunları söyledi:

“Bu eser sadece üç kilo gümüş değil. Bu, binlerce yıllık bir miras. Yurt dışında açık artırmalarda milyonlarca dolara satılan benzer eserler var. Elbette ben o fiyatları istemiyorum ama eserin tarihi ve kültürel değerine göre hakkaniyetli bir kıymet takdiri yapılmalı.”

“MÜZEYE KATKI SUNMAK İSTEDİM”

Algül, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni bilerek ve isteyerek tercih ettiğini belirterek, “Başkentimizin müzesine katkı sunmak istedim. Belki küçücük de olsa bir katkım olur diye düşündüm. Ama şu an emeğimin karşılığının verilmediğini hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.