"Dokunma, bozarsın" deyip geçmeyin: Asansör sektöründe kadın gücü...
Genellikle erkeklerin daha egemen olduğu düşünülen sanayi sektöründe, kadınların da başarılı olabileceğini kanıtlayan bir hikayeye tanık oluyoruz. Burdurlu genç bir kadın olan Melike Uysal, asansör montaj işinde gösterdiği başarıyla dikkat çekiyor.
Ablasının izinden giderek bu sektöre adım atan Melike, hem okuluna devam ediyor hem de erkek egemen bir ortamda kendisine yer ediniyor. Melike'nin hikayesi, kadınların her alanda başarılı olabileceğini ve cinsiyet kalıplarının aşılabileceğini gösteriyor. Özellikle "Dokunma, bozarsın" gibi önyargılarla karşılaşmasına rağmen, azmi ve yetenekleriyle bu engelleri aşmayı başarıyor. Melike'nin deneyimleri, diğer kadınlara ilham olacak ve onların da kendi potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
Asansör Teknikeri Melike Uysal'la yaptığımız röportaj:
"İLK ABLAM BAŞLAMIŞTI"
İlk ablasının sektöre başladığını söyleyen Melike Uysal sorularımıza şöyle cevap verdi: "Ben Melike Uysal. 19 yaşındayım. Burdur'da yaşıyorum. Asansör sektöründe çalışıyorum. İlk ablam başlamıştı. Ben de ondan görüp beğendim. Burdur'da okuluma devam ederken aynı zamanda çalışıyorum.
"SEKTÖRDE ABLAM VE BEN VARIZ"
Soru: Sektörde sizden başka kadın var mı?
Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de montaj işinde çalışan sadece ablam ve ben varız. Sabah işe geliyoruz. Günün planını yapıyoruz, sonrasında montaja gidiyoruz. Kendi yaptığım işler ray kapı, kabin kurma, kapıları takma, ayarlama ve motor çalıştırma.
DOKUNMA BOZARSIN
Özellikle arızalara gittiğimde, 'Dokunma, bozarsın' gibi bir algı oluyor. Sonra ben asansörü yapmaya geldim diyorum. Şaşırıyorlar 'Helal olsun' diyorlar. Yani kadın olunca biraz şaşırılıyor.
"ASANSÖR SEKTÖRÜNÜ KENDİM TERCİH ETTİM"
Soru:Bu sektöre girmek sizin için bir zorunluluk muydu yoksa kendi isteğinizle mi oldu?
Aslında ben bir fırsat olarak gördüm bunu. Elimde bir mesleğim olsun istedim. Ablamdan da bildiğim kadarıyla iyi ilerliyordu, ben de yapmak istedim. Kendime göre de buldum öğrenmek istedim. O şekilde girdim. Zorunluluk değil bir tercihti. Sanayi sektörü diğer sektörlere göre biraz daha iyi.
"YAPTIĞIM İŞİN KARŞILIĞINI ALIYORUM"
Soru:İşiniz karşılığında aldığınız maaş olarak baktığınızda tatminkar mı?
Yaptığınız işte ücret şu şekilde oluyor, ben aldığım maaşı hak ediş üzerine alıyorum, yaptığım işin karşılığını alıyorum. Bu da gayet bana yetiyor.
"SANAYİ SEKTÖRÜNDE KADINLARIN YAPABİLECEĞİ ÇOK FAZLA İŞ VAR"
Soru: Kadınlar genelde bu tip sanayi işlerine sıcak bakmıyorlar.Ne söylemek istersiniz?
Sosyal medyada paylaşım yapmamın sebebi bu aslında. Çünkü kadınların da yapabileceği çok fazla iş var. Yani güç istemeyen işler de var. Panaromi olsun, yapabilirler diye düşünüyorum. Bence girmeleri lazım. Yani işleri kolaylaştıran çok fazla ekipman var zaten. Çok güç istemiyor. O yüzden yapabilirler.
Soru: Çalışma hayatında erkekler size zorluk çıkartıyor mu?
Benim çalıştığım ortamda zorluk değil kolaylık sağlıyorlar. Çoğu şeyde yardımcı oluyorlar. Söylemek istediğim; kadınların yapabileceği çok fazla iş var, güzel bir çalışma ortamı da oluşturulabilir ve kadınların girdiği ortamlar daha düzenli oluyor. Yapabildiğimizi göstermemiz ve o algıyı değiştirmemiz lazım. O yüzden bence fırsatları değerlendirmeliler.
"AİLEM ÇALIŞMAMA İZİN VERİYOR"
Soru: Annen ve baban çalışmana nasıl bakıyorlar? Bir önyargı var mı?
Ben kendimi bildim bileli çiftçilik yaptım. Onlar çalışmama izin veriyorlar.Ön yargı değil de yani çoğunlukla erkeklerin olduğu bir ortam olunca tabii çok istiyorlar mı bilmiyorum ama çalışmama izin veriyorlar" sözlerine son verdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.