Depremde Yaşam Üçgeni nedir? Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

Kahramanmaraş ve çevre illerde gerçekleşen 7,7 şiddetindeki büyük deprem ve Konya’da da gerçekleşen şiddeti küçük, derinliği az olan depremler sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur, soruları gündeme geldi.

Depremde Yaşam Üçgeni nedir? Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
Yayınlanma:
Güncelleme:

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR?

‘Deprem olursa ne yaparız?’ hemen hepimizin dilinde olan bir cümle haline gelmişken, depremler bu cümlenin aklımızdaki yerini pekiştirdi. Bu sorunun yanıtı ise uzmanlarca ‘yaşam üçgeni’ ile cevap buldu. Deprem anında evde bulunan, hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki boşluklara ‘yaşam üçgeni’ deniliyor. Yaşam Üçgeni’nin doğru uygulaması halinde kişilerin hayata tutunma oranı artıyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL UYGULANIR?

Yaşam üçgeni için oluşabilecek alanlar önceden belirlenmelidir.

Deprem başladığı anda belirlenen cismin yanına hafifçe sıkışırken yanlarında boşluk kalacak şekilde, sarsıntı geçene kadar başı iki el arasına alıp yastık, kitap gibi malzemelerle başın korunması gerekiyor.

Kişinin bu durumda panik yapmaması ve sabitlenmemiş eşyalardan uzak durması gerekiyor.

Yaşanan depremlerden elde edilen verilerden yola çıkarak mutfak ve banyonun hayat üçgeni için en uygun yerler olduğu görülmektedir. Bu kısımlarda hem kaba eşyaların çok olması yaşam üçgeni oluşturmayı kolaylaştırır, hem de patlayan borulardan sızan suyu içerek korunabilir. Deprem esnasında bina çökerken tavanın ağırlığı eşyaların üzerine düşerken mutlaka boşluk bırakır. Bu boşluktan faydalanılmalıdır.

Kedi, köpekler ve bebeklerin cenin pozisyonunda kalması içgüdüsel bir hayatta kalma tekniğidir. Büyük bir cismin yanına hafifçe sıkışacak şekilde bir yanda boşluk oluşturarak kıvrılmak gerekir. Bulunulan pozisyonda enerjinizi fazla harcamadan, sakin şekilde beklenmelidir.

DEPREM ESNASINDA MERDİVENDE BULUNMAYIN!

Genellikle merdivenler ana bölümden ayrı olarak sallanır. Bina çökmemiş olsa bile merdivenlerden uzak durulmalıdır. Merdivenlerde deprem anında çökme durumu yaşanabilir.

DEPREM ESNASINDA ARAÇTA İSENİZ NE YAPILMALIDIR?

Aracın içindeyken binalardan uzak bir bölgede iseniz sarsıntının geçmesi beklenmelidir. Eğer garaj gibi kapalı bir alandaysanız aracın dışına çıkıp çök-kapan-tutun yöntemini uygulanmalıdır. Veya deprem sırasında bir tünelin içindeyseniz yine aracınızdan inip çök-kapan-tutun yöntemini uygulamalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.