Yargıtay'dan fazla mesai kararı: Bilgisayar saatleri dikkate alınacak

Yargıtay ödenmeyen fazla mesailerini talep eden bir çalışanın bilgisayarındaki ‘log’ kayıtlarının incelenmesini istedi. Eğer kayıtlar çalıştığını gösteriyorsa fazla mesainin ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay'dan fazla mesai kararı: Bilgisayar saatleri dikkate alınacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yargıtay fazla mesai konusunda emsal bir karara imza attı. O karara neden olan davaysa bir hayli eskiye dayanıyor. İş mahkemesine başvuran bir özel sektör çalışanı 24 yıl boyunca sabah 9'dan akşam 22'ye kadar çalıştığını iddia etti. 1989 ve 2013 yılları arasındaki fazla mesai ücretlerini istedi.

Şirket avukatı zaman aşımı gerekçesiyle davanın reddedilmesini gerektiğini savundu. Eski kanuna göre çalışma süresi 270 saatti. Bu kanun değiştiğinde de fazla mesailerinin ödendiğini beyan etti.

BİLGİSAYAR AÇILIŞ SAATLERİNE BAKILACAK

Yerel mahkeme davayı şahitlerin tanık olduğu bölümle sınırlı olarak kabul etti. Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay 9'uncu hukuk dairesi çalışanın bilgisayarını işaret etti. Şubedeki bilgisayarın saat kaçta açılıp kaçta kapandığını gösteren log kayıtlarının incelenmesini istedi.

Daire emsal niteliğindeki kararında kayıtlarına göre hesap yapılan dönemdeki fazla mesainin indirimsiz ödenmesi şeklinde karar verilmesi gerektiğini kaydetti. Şahitlerin tanık olduğu döneme dair fazla mesailerdeyse indirimli bir karar verilmesine hükmederek yerel mahkemenin kararını bozdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.