Tıp eğitiminde kadavra krizi

Türkiye'de tıp eğitimi, giderek artan bir kadavra eksikliği ile karşı karşıya. Beden bağışlarının yetersizliği, tıp fakültesi öğrencilerinin önemli eğitim materyali olan kadavralar üzerinde yeterince pratik yapamamasına yol açıyor.

Tıp eğitiminde kadavra krizi
Yayınlanma:

Tıp fakültelerinin temel derslerinden biri olan anatomi dersleri için kadavra teminindeki sorun, eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor. Büyükşehirlerdeki üniversitelerde bile kadavra sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini dile getiren uzmanlar, çoğu öğrencinin mezun olmadan kadavra görmediğini ifade ediyor.

İHTİYAÇ KARŞILANAMIYOR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 400 birinci sınıf öğrencisinin yılda 40 kadavrayla çalışması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Çelik, "Bağışlar artmaya başladı ama hala yeterli düzeyde değil. İzmir gibi büyükşehirlerdeki üniversitelerde yıllık bağış sayısı 5-6’yı geçemiyor" dedi.

GERÇEKÇİ EĞİTİM İÇİN KADAVRA ŞART

Prof. Dr. Çelik, öğrencilerin el becerisi kazanması ve ölü bedenle karşılaşmalarının psikolojik olarak hekimliğe hazırlayacağını belirtti. Ancak kadavra eksikliği nedeniyle eğitimlerin müze formatına dönüştüğünü, öğrencilerin bire bir uygulama yapma fırsatı bulamadığını ifade etti.

YÜKSEK İTHALAT MALİYETLERİ

Kadavra bulamadıklarında ithal etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Çelik, "İthal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorundayız. Bu, ülkemizin parasıdır. İhtiyacı karşılayacak kadar ithalat yapılamıyor" şeklinde konuştu.

Tıp eğitiminin geleceği için kadavra bağışlarının artırılması gerektiği, aksi takdirde hekim adaylarının yetersiz eğitimle mezun olma riskinin bulunduğu uyarısı yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.