Seçim ertelenir mi? Cumhurbaşkanı'nın seçimi erteleme yetkisi var mı?

Seçimin Ertelenmesi Mümkün mü, Cumhurbaşkanının Seçim Ertelenme yetkisi mevcut mu

Seçim ertelenir mi? Cumhurbaşkanı'nın seçimi erteleme yetkisi var mı?
Yayınlanma:
Güncelleme:

YSK Seçim Erteleyebilir Mi

Yüksek Seçim Kurulu yalnızca TBMM ye seçim ertelenmesi için başvuru yapabilir. TBMM hariç başka bir kurumun ya da ismin seçim erteleme yetkisi yoktur.

1105141-956172404.jpegSeçim Ertelenmesi Anayasaya Göre Mümkün Müdür

Türkiye'de seçim erteleme yetkisi Anayasa ve Seçim Kanunu'nda düzenlenmiştir. Anayasa'nın 77. maddesi, "savaş veya seferberlik ilanı, ayaklanma, ağır salgın hastalık, doğal afet gibi olağanüstü hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması nedeniyle" TBMM'nin veya Cumhurbaşkanı'nın seçimleri birkaç ay erteleyebileceğini belirtmektedir.

Seçim Kanunu'nun 73. maddesi ise, "anayasal nedenlerle seçimlerin yenilenmesi kararı verildiği takdirde, seçim takviminin yeniden düzenlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı gereklidir" hükmünü içermektedir. Bu nedenle, seçim erteleme kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alındıktan sonra, Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim takviminde değişiklik yapılması gerekmektedir.

Ancak, seçim erteleme kararı alınması birçok tartışmayı da beraberinde getirebilir ve bu kararın nedeniyle ilgili taraflar tarafından yargıya başvurulabilir. Ayrıca, seçim erteleme kararı alındığında anayasal süreçlerin nasıl işleyeceği, siyasi belirsizliğin ne kadar süreceği gibi sorular da gündeme gelebilir.

Sonuç olarak, Türkiye'de seçimlerin ertelenmesi sadece anayasal nedenlerle mümkündür ve bu kararın alınması halinde, seçim takviminde değişiklik yapılması gerekmektedir. Ancak, seçim erteleme kararının nedeni ve süreci tartışmalara neden olabileceğinden, dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve gerektiği takdirde tüm tarafların katılımıyla karar alınması önemlidir.

Bülent Arınç Seçimler İle İlgili,

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Maraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların yaralarının sarılmasına odaklanılması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi gerektiğini savundu. Ancak Anayasanın 78. maddesine göre seçimlerin sadece savaş sebebiyle ertelenmesinin mümkün olduğu belirtilmektedir. Arınç, bu yorumu eleştirerek, anayasaların kutsal metinler olmadığını ve yasama organının her zaman anayasa maddelerini değiştirebileceğini ifade etti. Arınç, ülkenin seçim stresinden kurtulması gerektiğini vurgulayarak, "Ne mayısta ne de haziranda seçim olmaz, olamaz" ifadelerini kullandı ve ertelemeye dair bazı öneriler sundu.

Anayasanın 2012 Tarihli Kararı

Anayasa Mahkemesi'nin 2012 tarihli kararı, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceği hükmünü içeriyor. Bu karar, Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı tarafından gündeme getirildi ve konuyla ilgili tartışmalara neden oldu. Kararda, savaş dışındaki durumlarda seçimlerin ertelenemeyeceği açıkça belirtiliyor.

Seçimlerin savaş dışında ertelenemeyeceği Anayasa gereği belirtilse de, Anayasa Mahkemesi'nin 2012 tarihli bir kararındaki "başka bir nedenden kaynaklanan zaruret halinde" ifadesi bazıları tarafından deprem gibi acil durumlar için bir erteleme sebebi olarak yorumlanıyor. Bu yorum, kamuoyunda seçimlerin ertelenebileceği tartışmalarına neden olmuştur. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı da dahil olmak üzere, Anayasa maddeleri ve mahkeme kararları net bir şekilde seçimlerin ertelenmesine sadece savaş sebebiyle izin verildiğini belirtmektedir.

Fatih Altaylı Seçim Ertelenmesi İle İlgili Ne Dedi

Fatih Altaylı, son yazısında seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair bilgiler aldığını ve iktidarın bu işi YSK'ye havale edeceğini belirtti. YSK, tamamen dört ilde ve kısmen altı ilde seçim sürecini yürütemez hale geldiğini bildirerek seçimlerin ertelenmesini isteyecek ve bu durumda seçimler en az altı ay, muhtemelen bir yıl ertelenecek.

kemal-kldarolu-seim-erteleme-fikriyle-ilgili-tavrn-aklad-b2c7f999.webpKemal Kılıçdaroğlu Seçim Ertelenmesi İle İlgili

Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın seçimlerin ertelenemeyeceği hükmüne vurgu yaparak, savaş dışında hiçbir gerekçeyle seçimlerin ertelenemeyeceğini belirtti. Teknolojik imkanlarla seçimlere ilişkin sorunların aşılabileceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, YSK'nin görevini aksatmadan seçimler için gerekli düzenlemeleri yapabileceğini ifade etti. Seçim tarihinin ivedilikle belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, seçimden kaçınmanın hiç kimsenin yararına olmayacağını ve ülkenin zararına olacağını belirtti.

Peki Seçimler Hangi Gerekçeler İle ertelenebilir

Anayasa'nın 77. Maddesi göz önüne alınarak,

  • "savaş veya seferberlik ilanı,
  • ayaklanma,
  • ağır salgın hastalık,
  • doğal afet gibi olağanüstü hallerde
  • veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması nedeniyle"

TBMM'nin veya Cumhurbaşkanı'nın seçimleri birkaç ay erteleyebileceğini belirtmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.