Son zamanlarda herkesin dilinden düşmeyen rüşeymin sağlığa birçok faydası bulunuyor. Ruşeym buğdaydan elde edilen bir besin kaynağı olmasıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg elde edilebilen buğday ruşeymi, vücut için gerekli besin öğelerinin birçoğunu yüksek miktarda içerdiği için aynı zamanda çok da değerli bir içerik olarak göze çarpıyor.
Ruşeym, buğdayın en üst kısmında yer alan, buğdayın büyüyüp çoğalmasını ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. Buğday işlem geçtiğinde ruşeymi kaybolabiliyor ve bu nedenle faydalarından yararlanmak güç hale gelebiliyor. Bu yüzden doğru şartlarda elde edilmesi ve korunması gerekiyor. Ruşeym içerisinde ciddi bir protein, magnezyum ve mineraller vardır.
Ruşeymin Faydaları: Kan şekerini dengeliyor, bu şekilde ani acıkmaların ve tatlı krizlerinin de önüne geçiyor. Şeker yeme isteğinizi azaltıyor. İçerisindeki vitamin ve minareller sayesinde daha enerjik olmanızı sağlıyor. Saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha güçlü olmasına yardımcı oluyor. Saç dökülmesi şikayetlerini en aza indiriyor. Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan birkaç kat daha fazla lif bulunuyor. Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor. Doymamış yağ asitlerince yüksek olması nedeniyle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Belli oranlarda tüketildiği sürece tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Bitkisel bir ürün olduğu için içerisinde kolestrol bulundurmuyor. E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımında oldukça zengin.
Bazı fırınların ekmek yapımında özellikle kullandığı ruşeym; süt, yoğurt, kefir türü süt ürünlerinin içerisine karıştırılarak yenebilir ya da yulaf lapası gibi pişirilerek de tüketilebilmektedir. Aynı zamanda toz haline getirilen ruşeymler ekmek yapmak için de kullanılabilir. Bunlardan farklı olarak buğday ruşeymleri yemeklerin içerisinde de kullanabilmektedir.