Paris İklim Anlaşması nedir? Türkiye imzalarsa etkisi ne olur?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dakika gelişmesine göre Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi. AK Parti ise 65 maddelik Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifini TBMM Meclis Başkanlığı’na sundu. Peki Paris İklim Anlaşması nedir, hedefleri neler? Türkiye kabul ederse ne olacak?

Paris İklim Anlaşması nedir? Türkiye imzalarsa etkisi ne olur?
Yayınlanma:
Güncelleme:

İngiltere’nin Glasgow kentinde yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde New York’taki liderler dikkati küresel ısınmaya çekmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’na yönelik yapmış olduğu konuşmada, Paris İklim Anlaşması’nın önümüzdeki ay içerisinde TBMM’ye sunulacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Meclis’in açılmasıyla birlikte Paris İklim Anlaşması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Meclis’e sunuldu. Bu gelişmenin ardından anlaşmanın kabul görmesi durumunda neler olacağı merak konusu oldu.

KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte Paris İklim Anlaşması’na yönelik teklifin Meclis’e sunulmasıyla birlikte süreç başladı. Kanun teklifi olarak düzenlenmek istenen anlaşma öncelikle İhtisas Komisyonu'nda görüşüldü. Görüşmelerin sonunda gerçekleştirilen oylamada 353 milletvekili oy kullandı. Kullanılan 353 oy ile birlikte oy birliği sağlandı ve Paris İklim Anlaşması onaylanarak kanun teklifi kabul edildi. Oylar elektronik ortamda gerçekleştirildi ve milletvekilleri ilk defa elektronik cihazlar üzerinden oylarını kullandı.

Paris İklim Anlaşması'nın hayırlara vesile olmasını dileyen Bakan Murat Kurum, Cumhurbaşkan Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan yeşil kalkınma hamlesinin milat olacağını belirterek şunları ekledi:

"Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edildi. İklim değişikliği ile mücadelemize büyük güç katan ve 2053 net sıfır vizyonumuzun temelini oluşturan bu adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Süreçte ter döken tüm arkadaşlarım ile Gazi Meclisimizin değerli milletvekillerine şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı uğurlu olsun."

PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN HEDEFLERİ

195 ülke, tehlikeli boyutlara ulaşmış olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik mücadele kapsamında Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmişti. Yasal bağlayıcılığı bulunan ve ilk olan bu evrensel anlaşma 22 Nisan 2016’da imzaya açıldı. 55 ülkenin onayının gelmesiyle birlikte Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.

Anlaşmaya göre dünya genelinde gerçekleşen karbon salınımının 2030’a kadar %50 azaltılması, 2050’ye kadar sıfıra indirilmesi, küresel sıcaklık artışının da yüz yılsonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefleniyor.

Dünya üzerinde kirliliğin oluşmasına neden olan ülkelerin başında Çin gelmekte. ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Endonezya ise takip eden diğer ülkeler.. Paris İklim Anlaşması’yla birlikte İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin sınıflandırılması ve tüm ülkelerin ortak olan fakat farklı sorumluluklar ilkesi kapsamında kendi sorumluluklarını üstlenmesi hedeflenmekte. Dünyadaki iklim krizini tek başına sonlandırabilecek bir ülkenin bulunmayacak olması ise her ülkenin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini gösteriyor.

AK PARTİ VERGİ USUL KANUNU’NU MECLİS’E SUNDU

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan 65 maddelik Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’nde önemli düzenlemeler içermekte olan değişiklikler öngörmekte. Bu değişiklikler kapsamında;

Küçük esnaftan gelir vergisi alınmayacak,

Vergiler Ciro’su 240 binden az olan esnafı kapsayacak (berber, kuaför gibi küçük esnaf),

Çiftçiye mazot desteği vergiden muaf tutulacak ve böylece vergi kesintisi de otadan kalkmış olacak,

Youtuber’lara vergi düzenlemesi getirilecek. Bugüne kadar verig alınmayan Youtuber’ların banka hesaplarından vergi problemi düzeltilmiş olacak.

Mesleki eğitimler için staj desteği sağlanacak. Daha önceden 250 lira işverenden, geri kalan da 500 lira devletten olmak üzere ücret ödenmekteydi. Yeni yasayla birlikte bu paranın tamamını devlet karşılayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.