NATO Zirvesinde Türkiye ile ilgili önemli sonuçlar...

NATO Zirvesi'nden Türkiye'yi ilgilendiren 10 önemli sonuç...

NATO Zirvesinde Türkiye ile ilgili önemli sonuçlar...
Yayınlanma:

1. 2026 NATO Zirvesi Türkiye'de: 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından 2026'daki bir sonraki zirve Türkiye'de ev sahipliğinde yapılacak.

2. Terörle Mücadelede Güçlü Taahhüt: Terörle mücadele, NATO'nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kabul edildi ve bu konudaki strateji güncellendi.

3. Müttefikler Arasındaki Dayanışma: Geçen yıl alınan, müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamama kararının yeniden teyidi yapıldı.

4. Balistik Füze Savunmasında Tam Koruma: Tüm NATO müttefiklerinin balistik füze tehdidine karşı korunması için tam koruma taahhüdü yeniden kabul edildi.

5. NATO-AB İşbirliğinde Yeni Dönem: NATO-AB ilişkilerinde, işbirliğinin Türkiye'nin tercih ettiği bir politikayı yansıtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesi kararlaştırıldı.

6. Ortak Projelerde NATO Planlaması: Türkiye'nin dışında geliştirilen ortak projelerin NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmasına karar verildi.

7. Savunma Harcamalarında Türkiye Teşekkür Ediliyor: Türkiye'nin savunma harcamalarını GSYH'nın %2'sine yükseltmesi takdirle karşılandı ve NATO desteği teyit edildi.

8. Montrö Sözleşmesi'ne Vurgu: Ukrayna-Rusya ihtilafında Montrö'nün önemi vurgulandı ve müttefikler Ukrayna'ya parasal olmayan katkılarını da tanıdılar.

9. Ukrayna'ya Eğitim ve Yardım: Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun vadeli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması kararlaştırıldı.

10. NATO-Ukrayna Müşterek Merkezi: Ukrayna'ya desteğin koordine edilmesi için bir NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulmasına karar verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.