Milyonlar çöpe gidiyor (Özel Haber)

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yıllık 13 milyon ton sebze ve meyve israf edildiğini açıkladı. Üretim ve tüketim sektörünün yetkilileri gıda israfının önüne, paketleme sistemi ve bilinçli tüketimle geçilebileceğini söylediler.

Milyonlar çöpe gidiyor (Özel Haber)
Yayınlanma:

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yıllık üretilen 51 milyon ton sebze ve meyvenin 13 milyon tonunun israf edildiğini söyledi. Palandöken, israfın önüne geçilmesi için ürünlerin taşınması ve saklanmasındaki zincirlerin iyileştirilmesi, soğuk hava depolarının kapasitesinin artırılması konusuna değindi. Yaş sebze ve meyvedeki israfın sonuçlarının çok çarpıcı olduğunu söyleyen Palandöken, “TZOB’un verilerine göre hasatta yüzde 4 ile 12, taşımada yüzde 2 ile 8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5 ile 15, depolamada yüzde 3 ile 10, tüketicide yüzde 1 ile 5 oranında kayıp yaşanıyor. Yani 51 milyon ton olan toplam yaş sebze meyve üretimimizin 13 milyon tona yakını çöpe gidiyor. Tarladan sofraya kadar her aşamada özenli ve dikkatli davranmalı, ihtiyacımız kadar alarak israfa izin vermemeliyiz” diye konuştu.

İsraf verilerinin açıklanmasının ardından konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, israfların yarısının üretim aşamasında yarısının da tüketim aşamasında meydana geldiğini söyledi. Konya PERDER Başkanı Habip Göngör ise marketlere gelen ürünlerin kasalarda ve dökme sistemiyle geldiğini bunların Avrupa ülkelerindeki gibi paketleme sistemiyle perakendecilere ulaşması gerektiğini söyledi. Konya Tüketici Birliği Başkanı Mustafa Dinç ise tüketicinin bilinçli olmasını ve ihtiyaç fazlası alım yapmamasını dile getirdi.

milyonlar-cope-gidiyor.jpg

YAĞIZ: İSRAF BİLİNÇSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, gıda israflarının yarısının üretim aşamasında diğer yarısının da tüketici tarafından yapıldığını dile getirdi. İsrafın ilk aşamasının üreticiden başladığını söyleyen Yağız, “İsraf oranlarının yarısı; toplama, paketleme ve muhafaza ederken yapılıyor. Bunların önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, üniversitelerin, ilgili kuruluşların ve ziraat odalarının tarım işçilerini ve tüketicileri bilinçlendirmesi gerekiyor. İsraflar ülkemizin büyük bir sorunu. Tarım yaparken bir ürüne zarar gelmesin diye binlerce emek harcanırken, ürün oluştuktan sonra büyük bir israf meydana geliyor. İşin temeli bilinçsizce yapılan üretim ve tüketime dayanıyor. Bu konuda televizyonlarda kamu spotu da hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz kendi kendine yetecek seviyede birçok ürünü üretebiliyor ve ihracatını yapıyor. İsrafın önüne geçildiği zaman bu hem vatandaşlarımızın hem de ülkemizin faydasına olacaktır” dedi.

milyonlar-cope-gidiyor-002.jpg

GÜNGÖR: ÜRETİMDEKİ İSRAF PAKETLEMEYLE ÖNLENEBİLİR

Konya Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Habip Güngör, üretim ve paketleme aşamasındaki israf olan ürünlerin çözümü için her ürüne paketleme getirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Güngör, Avrupa ülkelerindeki sistemi örnek göstererek, “Avrupa’da bütün sebze ve meyve ürünleri tarladan fabrikalara giderek paketlenir. Üreticiden marketlere gelen paketlerdeki ağırlık oranı da 15 kilogramı geçmez. Karpuzlar dörderli, kavunlar altılı olarak paketlenir. Hacimli ürünler dökme esaslı değil, adet bazlı kolileyerek satışa bu şekilde sunulmalı. Tarlada veya paketleme aşamasında zarar gören ürünler bu tesislerde ayrılır ve meyve suyu fabrikalarına gönderilir. Böylece israfın büyük oranda önüne geçilir. Türkiye’deki sistemin de böyle olmasını istiyoruz. Türkiye’de birçok ürün 30 kilogramlık kasalarda, kavun karpuz ise kamyonetlerle geliyor. Böylece sağlam ürünlerin yüzde 30’ü zayi oluyor ve israf oranı büyüyor. Üretim aşamasındaki problemin paketlemeyle en aza indirileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

milyonlar-cope-gidiyor-001.jpg

DİNÇ: TÜKETİCİ İHTİYAÇ FAZLASINI ALMAMALI

İsraf olan ürünlerin yarısını meydana getiren tüketicilere seslenen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, gıda ürünü alırken ihtiyaçtan fazlasının kesinlikle alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Tüketicinin gün geçtikçe bilinçlendiğini de belirterek, “Tüketici tarafından meydana gelen israfın büyük bir bölümü saklama koşullarında meydana geliyor. Sebze ve meyveler dolaplarda çürüyor. Bunun yanında ayıklama yaptıklarında da israflar oluşuyor. Tüketiciler, ürünleri alırken saklama olanaklarını ve yiyebileceği oranları hesaba katmalılar. Böylece hem devletimizin ekonomisi hem de tüketicimizin cebi rahatlar” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.