Koronazede esnaf erteleme istiyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Eylül’de yıkımına başlanarak yeniden inşa edilecek Mevlana Çarşısı için esnaflar, korona virüsten dolayı 3 aydır iş yapamadıklarını yıkım sürecinde de zararlarının daha çok büyüyeceğini söyleyerek yıkımın bir yıl ertelenmesini istiyorlar

Koronazede esnaf erteleme istiyor
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kentsel yenileme alanı ilan edilen ve Eylül ayında yıkımına başlanacak Mevlana Çarşısı’ndaki esnaflar korona virüsten dolayı 3 aydır iş yapamadıklarını belirterek yıkımın bir yıl ertelenmesini istiyor. Çarşı esnafından bir kısmı görüşlerini belirtmek istemezken özellikle giyim ve gıda esnafı bu konuda Konya Büyükşehir Belediyesi’ne durumu anlatarak yıkımın ertelenmesi için ricada bulunduklarını ifade ettiler. Mevlana Çarşısında Arafa Giyim ve İkbal Giyim isminde iki dükkânı bulunan esnaf Mevlüt Eken, korona virüsten dolayı mart ayından bu yana iş yapamadığını söyledi. Çarşının yenilenmesi gerektiğine inanan kişilerin başında yer aldığının da altını çizen Esnaf Eken, “2 yıl önce Mevlana Çarşısı ve çevresini yıkılması gündeme geldiğinde desteklerimizi verdik. Buradaki esnaflar olarak hep birlikte bu kararı doğru bulduk. Normal süreçte yıkımın 2020 yılı Eylül ayında olacağı kararlaştırılmıştı. Fakat yılın ilk aylarında başlanan korona virüs yüzünden işlerimiz bıçak gibi kesildi. Büyükşehir Belediyesi ve bizler yıkım için eylül ayını kararlaştırmıştık. Fakat sürecin bu şekilde olması planları değiştirdi. Büyükşehir Belediyesinden yıkımın bir yıl ertelenmesini istiyoruz. Çünkü 3 aydır hiç para kazanamadık. Tam iş yapıp az toparlanacağımız dönemde yıkım olacak. Bu bizi ekonomik olarak daha da zorlu bir sürece götürecek. Esnaflarımızın birçoğu yıkımın gelecek sene yapılmasında yana “ diye konuştu.

ESNAFLAR TALEPLERİNİ İLETTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi esnaflara, çarşıyı boşaltmaları için son tarihin 1 Eylül olduğunu bildirmesinin ardından harekete geçti.  Esnaflar CİMER ve Büyükşehir Belediyesine yaptıkları başvurularda yıkımın 2021 yılı eylül ayında yapılması için talep oluşturduklarını dile getirdiler. Kaplan Bebe işletme sahibi Murat Kaplan yıkımın ertelenmesinin esnaflara büyük fayda sağlayacağını söyledi. Korona virüsten dolayı 3 aydır iş yapamadıklarını ve işlerin tam en iyi zamanında yıkımın başlamasının birçok esnafın batmasına neden olacağını söyledi. Yanar, erteleme talebi için CİMER’e başvuruda yaptığını da belirtti.

Sema Hac Malzemeleri esnafı Mehmet Yanar da yıkım için tüm esnafların ortak karar aldığını fakat korona virüsten dolayı işlerini bozulduğunu söyleyerek Konya Büyükşehir Belediyesi’nden yıkımın bir yıl ertelenmesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“YAZ SEZONUNDAKİ 1 GÜNLÜK İŞ KIŞ SEZONUN 1 AYINA BEDEL”

Çarşı esnaflarından İsmail Yanar ise yaz sezonunu çarşı için çok önemli olduğunu belirtti. Yanar, bu sezonda gurbetçilerin gelmesi ve düğün sezonu olduğu için kendilerinin en kazançlı dönemi olduğunu belirterek, “Korona virüsten dolayı iş yapamadığımız 3 ay bizi 6 ay geriye götürdü. Birçok esnafımız çeklerini, borçlarını ve vergilerini bile ödeyemedi. Şimdi yıkım zamanı geldi. Fakat korona virüsün bizi bu şekilde yıpratması planları değiştirdi. Biz yaz sezonunda 1 günde yaptığımız işi kış aylarında belki bir ayda yapabiliyoruz. Bazı durumlarda bir müşteri, kışın bir aylık yaptığımız iş kadar alışveriş yapabiliyor. Bunun için belediye ve devlet yetkililerimizden yıkımın bir yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Bu karar buradaki tüm esnaflar için çok önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Kayhanlar Ticaret esnafı Adem Kayhan ise birçok esnafın aynı fikirde olduğunu söyleyerek yıkımın ertelenmesinden yana olduğunu belirtti. Lokman Bal esnafı Hilmi Muştu da işlerin bu yıl iyi gitmediğini yıkımla birlikte esnafın daha kötü günler beklediğini belirtti. Can Kitapevi esnafı Murat Keskin ve Çumralılar Hurma esnafı Teyfik Makine ve şekerleme esnafı Ahmet Arıcı da yıkımın ertelenmesinden yana olduğunu söyledi.

ESNAFLAR BAŞKAN ALTAY’LA GÖRÜŞÜP TALEPLERİNİ İLETTİLER

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bayram dönüşü 27 Mayıs’ta Mevlana Çarşısı ve çevresindeki esnafları ziyaret etmişti. İsmini vermek istemeyen bir esnaf bu ziyarette Başkan Altay’a yıkımın bir yıl ertelenmesini istediklerini söylediğini ifade etti. Esnaf, Başkan Altay’ın tüm hazırlıkların yapıldığını ve ertelemenin neredeyse imkansız olduğu cevabını verdiğini dile getirdi.

YIKIM, ESNAFLARLA KARARLAŞTIRILMIŞTI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 26 Şubat 2019’da Benim Şehrim isimli programda ise Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle Konya’ya yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkacakları, yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacakları müjdesini de vermişti. 28 Aralık’ta Başkan Altay, çarşı içinde esnafla buluşma yapmıştı. Bu buluşmada esnafın istek ve görüşlerini dinleyen Altay, projenin hayata geçirilmesi sürecini anlatmıştı. Altay, Mevlana Çarşısı’nın bölgenin ve esnafın Konya için taşıdığı önemin farkında olduklarını söyleyerek, “Mevlana Çarşısı’nın bizim için de bir önemi var. Buradaki mevcut yapının artık sürdürülemez olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz” demişti.

Programdan önce Başkan Altay, esnaflarla yeniden bir araya gelerek görüşleri dinlemiş, daha sonra çarşı yönetimiyle birlikte yıkım tarihi için ortak karar almıştı. Gelişen süreç içinde Altay, çarşı ve çevresindeki esnafları ara ara ziyaret etmiş ve yıkım ve yeni projeyi kendi ağzından esnafa anlatmıştı.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.