Konyalı avukattan dikkat çeken kira uyuşmazlığı açıklaması: Çözülmezse toplumsal kriz…

TÜHAP-DER Genel Başkanı Avukat Mehmet Yavuzhan Çağlayan, kira uyuşmazlığı konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konyalı avukattan dikkat çeken kira uyuşmazlığı açıklaması: Çözülmezse toplumsal kriz…
Yayınlanma:

Konya Haber: Kira uyuşmazlığı konusu gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor.

Geçtiğimiz aylarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirilmişti.

Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.

Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.

Tüketici ve Hak Arama Platformu Derneği (TÜHAP-DER) Genel Başkanı Avukat Mehmet Yavuzhan Çağlayan, kira uyuşmazlığı konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çağlayan şunları söyledi:

“UMARIZ ÇÖZÜM YARATIR”

“Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç) arabuluculuk kapsamına alınmıştı. Bu düzenleme ile 1 Eylül’den itibaren arabuluculuğa başvuru zorunlu yani dava şartı olacak. Belli ölçüde bu düzenleme umarız çözüm yaratır. Aksi halde bizleri büyük bir toplumsal kriz bekliyor.

Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı büyük bir toplumsal sıkıntı baş göstermiş durumda. Ev sahipleri (daha çok bu gelir ile geçinenler) emsallerine göre düşük kalan kira bedelleri sebebiyle durumdan olumsuz etkilenirken; doğru samimi ya da kötü niyetle tahliye edilmek istenen kiracıların da vicdani kanaat dışına çıkılarak mağdur edildiği bir sürece girdik. Bu sebeple haklarımızı kim olursak olalım vatandaş olarak iyi bilmemiz lazım.”

TAHLİYE SEBEPLERİ VE ŞARTLAR…

Tahliye sebepleri ve bazı şartlara ilişkin yazılı bilgi paylaşan Çağlayan şunları kaydetti:

“Aşağıda tahliye sebepleri ve bunlardaki bazı şartlar yer almakta. Bunun haricinde bir yöntemle bildirim yapan ev sahibi hatalı süreç takip etmektedir:

Temerrüt (icra yoluyla yahut noter kanalıyla ihtarda 30 gün süre verdin ödemedi)

Bir kira dönemi 2 ihtar (İhtarlar sonrasında kirayı ödese de tahliye mümkün)

Tahliye taahhüdü (kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersiz) (boş olarak alınması Yargıtay kararlarınca geçersiz sayılmaktadır)

Edinim ve ihtiyaç sebebiyle

Sözleşmeye esaslı aykırılık (alt kiracı vs.)

10 yıllık uzama süresi sonunda (1 senelik kira sözleşmesi yapıldı ise kiracıya, kiracılık ilişkisinin başladığı tarihten 12 sene sonra hiçbir gerekçe göstermeden tahliye davası yolu ile dava açılabilir. İhtar şartı var.)

Esaslı tadilat, yıkım.”

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.