Komisyon asgari ücretliye kulak versin!

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak ve DİSK-Genel-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Mustafa Tamer, asgari ücretlinin vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade ettiler

Komisyon asgari ücretliye kulak versin!
Yayınlanma:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı bugün başlıyor. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücret zammı toplantısı, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek. Konya'daki sektör temsilcileri asgari ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücretin 10 bin TL altında kalmaması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetini karşılayacak nitelikte olmasını dile getiren Başkan Keçeci, "Genel başkanımız Mahmut Arslan'ın da daha önce dile getirdiği gibi asgari ücretin 10 bin TL'nin altında kalmamasını bekliyoruz. En azından 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetini karşılayacak nitelikte bir asgari ücret olmasını istiyoruz. Zaten adı üstünde asgari ücret. Maalesef asgari ücret memleketimizde yaygın ücret haline geldi" şeklinde konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücretle çalışanlara kulak vermesi gerektiğini dile getiren Keçeci, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücretli ile ortak bir noktada uzlaşı sağlaması gerektiğini belirtti. Başkan Keçeci, "Asgari ücreti yıl içerisinde 6 aylık dilimlerde yeniden zam görebilir. Asgari ücretin yıl içerisinde güncellenmesinin; 2, 3'ü ya da 4'ü bulmasının bir sakıncası yok" dedi.

"HÜKÜMETİMİZ İŞVERENİN VE ÇALIŞANIN HAKKINI VERECEK"

Asgari ücretin artmasıyla işverenlerin işçi çıkarmayacağını söyleyen Keçeci, "Kimsenin işinden gücünden ve ekmeğinden olmasını istemeyiz. Fakat işverene altından kalkamayacağı kadar personel giderleri olması sıkıntı yaratıyor. Devletimizin işverenlere gerek teşvik gerekse uygun krediler vererek bu sorunları aşması gerek. Hükümetimizin çalışanın ve işverenin üzerindeki vergi yükünü de hafifletmesine yarar sağlayacaktır. Hükümetimiz işverenin ve çalışanın hakkını verecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

whatsapp-image-2022-12-14-at-11-42-30.jpeg

"SEKTÖREL BAZDA ASGARİ ÜCRET BELİRLENMELİ"

DİSK-Genel-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Mustafa Tamer de asgari ücret miktarı saptanırken asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Mustafa Tamer; gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücretin en az net 13 bin 200 TL olması gerektiğini ifade etti. Asgari ücreti konuşurken sembolik bir ücreti değil, ortalama ücretin konuşulduğunu aktaran Tamer, "Bu koşullar altında asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olarak saptanması yaşamsal önem taşıyor. Asgari ücret aileleriyle birlikte on milyonlarca yurttaşın derdi. Ancak bu çarpıcı tabloya rağmen Türkiye'de asgari ücretin belirlenmesinde uluslararası standartlar dikkate alınmıyor, işçinin ailesinin geçimi hesaba katılmıyor, hâla tek bir işçi üzerinden asgari ücret hesabı yapılıyor. Öte yandan asgari ücret belirlenirken sadece enflasyon değil geçim koşulları ve ülke ekonomisinin büyümesi de esas alınmak zorundadır. Meydanlarda sık sık ifade ettiğimiz gibi: 'Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Türkiye büyüdü ise hakkımızı istiyoruz.' Enflasyona hapsedilmiş bir asgari ücret tartışması gelir adaletsizliğini büyütmektedir. Bu nedenle asgari ücret belirlenirken kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla artışının da esas ölçü olması gerekmektedir. Asgari ücret ile ilgili bir başka mesele de yaşanan hayat pahalılığı karşısında verilen her kuruş artışın hızla anlamını kaybetmesidir. Bu yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gereklidir" şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-12-14-at-11-42-30-1.jpeg

TAMAK: MACERACI OLMAYA GEREK YOK

Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak ise maceracı olmaya gerek duymadıklarını belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun fikrinde olan asgari ücret 8 bin TL'dir. Biz Türk- İş olarak bunun 8 bin 500 TL'ye çıkarılmasını sağlarız. İstemek en kolayı, 13 bin TL de isterim 15 bin TL de. Gerçekleşmesine ve olabilecek rakamlara bakmamız gerekiyor, maceracı olmaya gerek yok" diye konuştu.

Son zamanlarda asgari ücretin artmasının enflasyona sebep olacağına dair görüşlerin sinsi politikaların sonucu ortaya çıktığını belirten Başkan Tamak, "Halbuki tam tersi, enflasyon yükseldiği için asgari ücret artışı yaşanıyor. Asgari ücret aralık ayında tespit ediliyor, ocak ayında çalışıyor, şubat ayında ise asgari ücretli maaşını alacak. Şubatın başında maaş alınıncaya kadar asgari ücret eriyip gidecek. Asgari ücret 20 bin TL de olsa eğer hayat şartları bu şekilde devam ediyorsa rakamın hiçbir anlamı yok. Ben daha önce TÜİK rakamlarının bu kadar tartışıldığı bir dönemi yaşamadım. Herkes TÜİK verileri açıklandığında Tüketici Fiyat Endeksi'ne odaklanıyor. Geçmiş yıllara baktığımızda Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksi paralel giderken şimdi aralarında uçurum var" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret komisyonunda 7 bin 785 TL’yi gündeme getirmesine açıklık getiren Tamak, “Bekar çalışanın aylık yaşama maliyeti 10 bin 170 TL. Biz bu zamana kadar Türk-İş olarak asgari ücret hesaplanırken bekar çalışanın aylık yaşama maliyetini baz aldık. Türk- İş Genel Başkanı'nın '7 bin 785 TL teklif ile gelirseniz bizim masaya oturmamızın anlamı yok, bizim bu fiyatın üzerinde konuşmamız' açıklaması yanlış anlaşıldı" diye konuştu.

whatsapp-image-2022-12-14-at-11-42-30-2.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.