Koalisyon Hükümetleri Ne Kadar Başarılı- Yeni Koalisyon Ne Kadar Etkili Olacak

Koalisyon hükümetleri ne kadar başarılı, koalisyon dönemleri ülke için " kayıp yıllar mıdır" Gazeteci Şükrü Küçükşahin sorularımızı yanıtladı.

Koalisyon Hükümetleri Ne Kadar Başarılı- Yeni Koalisyon Ne Kadar Etkili Olacak
Yayınlanma:

Koalisyon Ne Demektir

Koalisyon, iki veya daha fazla siyasi partinin, grup veya kuruluşun bir araya gelerek ortak amaçlar doğrultusunda birlikte hareket etmesi anlamına gelir. Genellikle siyasi bir hedefi gerçekleştirmek veya bir hükümet oluşturmak gibi konuları içerir.

Koalisyon hükümetleri, özellikle parlamenter sistemlerde, bir parti tek başına çoğunluğu sağlayamadığında veya azınlık hükümeti kuramadığında tercih edilir. Bu koalisyon hükümeti, koalisyon ortaklarının birlikte çalışmasıyla hükümet programını uygulamak için çoğunluğu sağlayarak ülkeyi yönetir.

Siyasi açıdan koalisyon, farklı siyasi partilerin veya grupların bir araya gelerek, ortak bir hükümet programını uygulamak amacıyla işbirliği yapması anlamına gelir. Koalisyon hükümetleri, siyasi sistemlerde genellikle bir parti çoğunluğu elde edemediğinde veya azınlık hükümeti kuramadığında tercih edilir.

Ancak koalisyon hükümetleri, farklı siyasi grupların birlikte çalışmasını gerektiren politikaların uygulanmasında güçlü bir araç olabilir. Özellikle çoğulcu siyasi sistemlerde, farklı kesimlerin görüş ve önceliklerini temsil etmek için koalisyon hükümetleri sıklıkla kullanılır. Bu, farklı sosyal, kültürel ve siyasi grupların hükümet kararlarına katılımını artırabilir ve toplumsal uzlaşıyı güçlendirebilir.

Koalisyon kültüründe atamaların parti bazlı yapılmasının mümkün olamayacağına değinen uzmanlar, gereğine uygun atama yapılması için çok çaba sarf ediliyor ve uzlaşma yolu ile makamlara atama yapılıyor. Bu da uzlaşma ve müzakere kültürünün koalisyon ile var olabileceğini ve gelişme göstereceğini ortaya koyuyor.

Ancak koalisyon hükümetleri, farklı siyasi grupların birlikte çalışmasını gerektiren politikaların uygulanmasında güçlü bir araç olabilir. Özellikle çoğulcu siyasi sistemlerde, farklı kesimlerin görüş ve önceliklerini temsil etmek için koalisyon hükümetleri sıklıkla kullanılır. Bu, farklı sosyal, kültürel ve siyasi grupların hükümet kararlarına katılımını artırabilir ve toplumsal uzlaşıyı güçlendirebilir. Koalisyon kültüründe atamaların parti bazlı yapılmasının mümkün olamayacağına değinen Gazeteci Şükrü Küçükşahin, “Gereğine uygun atama yapılması için çok çaba sarf ediliyor ve uzlaşma yolu ile makamlara atama yapılıyor”dedi. Küçükşahin, uzlaşma ve müzakere kültürünün koalisyon ile var olabileceğini ve gelişme göstereceğini ifade etti. Koalisyan hükümet politikalarının ve kararların alınmasında uzlaşma, denge ve iş birliği gerektiğine dikkati çeken Küçükşahin, “Karar alma sürecinde yavaş ve pazarlık gerektiren bir yöntem olarak görülebilir. Ancak farklı siyasi grupların birlikte çalışmasını gerektiren politikaların uygulanmasında güçlü bir araç olabilir ve toplumsal uzlaşıyı güçlendirebilir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de Daha Önce Kurulmuş Koalisyon Hükümetleri Ne Kadar Başarılı?

Gazeteci Şükrü Küçükşahin, koalisyonlarınanlatıldığı kadar korkunç bir şey olmadığını ifade etti. Koalisyonların demokrasinin yaşatılması açısından çok büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Küçükşahin,devletin güçlü kurumların üzerine inşa edildiği takdirde Türkiye’de daha iyi koalisyon yönetimlerinin mümkün olabileceğini söyledi.

Türkiye'de koalisyon hükümetleri, siyasi sistemde önemli bir yere sahiptir. Ülkenin tarihinde birkaç kez deneyimlenmiş olan koalisyon hükümetleri, bazı başarılar elde etmiştir. İşte Türkiye'de daha önce kurulmuş koalisyon hükümetlerinin başarılarından bazıları:

1991-1995 yılları arasında DYP-SHP Koalisyon Hükümeti:

Bu koalisyon hükümeti döneminde, Türkiye ekonomisinde önemli reformlar gerçekleştirildi. Kamu kesimi harcamaları kontrol altına alındı, özelleştirme programı başlatıldı ve serbest piyasa ekonomisi için altyapı oluşturuldu. Ayrıca, insan hakları, demokratikleşme ve sivil toplumun güçlendirilmesi gibi konularda da ilerlemeler kaydedildi.

1999-2002 yılları arasında DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti:

Bu koalisyon hükümeti döneminde, Türkiye ekonomisinde istikrar sağlanarak, makroekonomik göstergelerde önemli iyileşmeler kaydedildi. IMF ile yapılan anlaşmaların başarılı bir şekilde uygulanması sonucunda, Türkiye'nin maliye dengesi güçlendirildi. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) uyum süreci hızlandırıldı ve Avrupa standartlarında reformlar yapıldı.

2002-2007 yılları arasında AK Parti-DSP Koalisyon Hükümeti:

Bu koalisyon hükümeti döneminde, Türkiye ekonomisi hızlı bir büyüme sürecine girdi ve istihdam artışı sağlandı. Ayrıca, AB uyum süreci hızlandırılarak reformlar yapıldı. Bu dönemde, Türkiye'de Kürt sorunu konusunda önemli adımlar atıldı ve çatışmaların sona erdirilmesi için girişimlerde bulunuldu.

Bu koalisyon hükümetlerinde, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanlarda önemli başarıları elde edilmiştir. Ayrıca, AB uyum süreci ve insan hakları, demokratikleşme gibi konularda da ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, siyasi istikrarsızlık ve farklı siyasi partilerin çıkarları arasındaki çatışmalar nedeniyle bazı koalisyon hükümetleri kısa ömürlü olmuştur.

event-page-identity-politics-0-e1580973077843.jpegGEÇMİŞ İÇİN “KAYIP YILLAR” İFADESİ NE KADAR DOĞRU?

Gazeteci Şükrü Küçükşahin, geçmişte Türkiye'de yaşanan belirli bir dönemi, "kayıp yıllar" olarak ifade etmenin doğru olabileceğini belirtti. Küçükşahin, bu ifadenin siyasete nereden bakıldığına göre değişebileceğini ve siyasetin sorun çözme odaklı algılanması gerektiğini vurguladı.Yani, geçmişteki dönemlerde yaşanan sorunları çözme konusunda yetersiz kalınmış olabilir, ancak bu dönemlerin tamamen kayıp yıllar olarak görülmesi yerine, yapılan hataların analiz edilerek gelecekte daha iyi adımlar atılması için bir fırsat olarak değerlendirilebileceği düşünülüyor.

Dünyada Koalisyon Örnekleri

Türkiye'deki koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesine tepki gösterenlere karşı Şükrü Küçükşahin, Almanya'daki koalisyon sürecine dikkat çekti. Küçükşahin, dünyada demokrasi açısından sürekli büyümenin belirli bir düzende işleyen siyasetten kaynaklandığını vurguladı.

Başarılı Olanlar

Almanya:

Almanya, Avrupa'nın en uzun süreli koalisyon hükümetlerinden birine sahip. 1949'dan bu yana birçok koalisyon hükümeti oluşturuldu ve son yıllarda CDU-CSU-SPD koalisyon hükümetleri başarılı bir şekilde yönetildi. Bu hükümetler, ekonomik büyüme, işsizlik oranlarındaki düşüş, mali istikrar ve diğer birçok başarıya imza attı.

İsviçre:

İsviçre, uzun süredir koalisyon hükümetleri ile yönetiliyor. Bu hükümetlerde, farklı siyasi partilerin temsilcileri bir araya gelerek ülke yönetiminde yer alıyor. İsviçre'nin koalisyon hükümetleri, ülkenin ekonomik istikrarını korumada ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesinde başarılı olmuştur.

İsrail:

İsrail, uzun yıllardan bu yana koalisyon hükümetleriyle yönetilmektedir. Bu hükümetler, farklı siyasi partilerin temsilcilerinin bir araya gelerek birçok zorlu sorunu çözmüş ve ülkeyi yönetmeyi başarmıştır. İsrail'de koalisyon hükümetleri, ekonomik büyümeyi sağlama, toplumsal hizmetleri geliştirme ve dış politikada başarı elde etme gibi alanlarda örnek gösterilebilir.

Başarısız Olanlar

Dünya Savaşı Sonrası Koalisyon Hükümetleri:

I. Dünya Savaşı'nın sonunda Avrupa'daki birçok ülke, yeniden yapılanmaya ve toparlanmaya çalışırken, birçok koalisyon hükümeti kuruldu. Ancak bu hükümetler, çoğunlukla siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle başarısız oldu.

İtalya'daki Koalisyon Hükümetleri:

İtalya, II. Dünya Savaşı'ndan sonra, bir dizi koalisyon hükümeti ile yönetildi. Ancak bu hükümetler, uzun vadeli çözümler sunamadı ve birçok siyasi krize neden oldu.

Belçika'daki Koalisyon Hükümetleri:

Belçika, tarihinde birçok koalisyon hükümeti kurdu. Ancak bu hükümetler, bölgesel çıkarlar ve siyasi parti anlaşmazlıkları nedeniyle sürekli olarak istikrarsızdı.

2017'deki Almanya Koalisyon Hükümeti:

Almanya, 2017 yılında yapılan genel seçimlerden sonra, üç parti arasında bir koalisyon hükümeti kurdu. Ancak bu hükümet, özellikle göçmen politikaları ve enerji politikaları konularında anlaşmazlıklar nedeniyle sık sık çalkantılar yaşadı.

Altılı Masa Nasıl Bir Yönetim Anlayışına Sahip

Kararların bir çok kişi tarafından ele alınacak olmasının daha yararlı olduğunu ifade eden Küçükşahin, ileride ortaya çıkacak siyasetçilerinde konuyu bu şekilde ele almalarının daha mümkün olduğunu söyledi.

two-faced-50-20200618113618.jpgDaha Önce Var Olmuş Koalisyon Hükümetleri İle Şuanki Koalisyon Hükümetleri Arasındaki Fark

Gazeteci Küçükşahin, koalisyon hükümetleri konusunda yaptığı açıklamalarda genellikle seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetlerinin sıkça görüldüğüne işaret etti. Küçükşahin, son olarak şu anda kurulu olan koalisyonların seçimden önce oluştuğuna da açıklayarak sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.