Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu bir Türk ekonomist, siyasetçi, bürokrat ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) şu anki lideridir. 17 Aralık 1948'de Tunceli, Nazımiye, Ballıca'da doğdu.

Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?
Yayınlanma:

Kemal Kılıçdaroğlu bir Türk ekonomist, siyasetçi, bürokrat ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) şu anki lideridir. 17 Aralık 1948'de Tunceli, Nazımiye, Ballıca'da doğdu. Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinden bu yana CHP genel başkanı olarak görev yapmaktadır. 2002-2015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde İstanbul 2. 2018 genel seçimleri.
Kılıçdaroğlu, 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Siyasete atılmadan önce 1992-1996 ve 1997-1999 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) Genel Müdürü olarak görev yaptı. Kılıçdaroğlu, 2002 yılında CHP'ye katıldı ve aynı yıl İstanbul 2. seçim bölgesi milletvekili olarak ilk kez TBMM'ye seçildi. 2007 yılında yapılan genel seçimlerde CHP'den yeniden milletvekili seçildi.
Kılıçdaroğlu, 2009'da yapılan yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak yarıştı ancak %37 oyla ikinci oldu. 2010 yılında Deniz Baykal'ın parti genel başkanlığından istifa etmesinin ardından Kılıçdaroğlu, partisinin 33. Olağan Kongresi'nde 1.189 oyla CHP'nin yeni genel başkanı seçildi. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde Kılıçdaroğlu, CHP'nin oy oranını %5,11 artırmasına öncülük etti.
CHP'nin desteklediği aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ardından Kılıçdaroğlu, parti içinden eleştirilere maruz kaldı. Aynı yıl CHP'nin 34. Olağan Kongresi'nde yeniden genel başkan seçildi.

Ailevi Hayatı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun ailesi aslen Horasan'dan Anadolu'ya göç eden Tunceli aşiretlerinden Kureyşan aşiretindendir. Kılıçdaroğlu'nun soyunun Oğuz Türklerinin Bozok koluna bağlı Beğdili boyuna ve hatta Ehl-i Beyt'e kadar uzanan Seyyid soyuna kadar götürülebileceği ileri sürülmüştür.
Kılıçdaroğlu, Ekim 2018'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) yaptığı bir konuşmada, atalarının Selçuklular döneminde İran'ın Horasan bölgesinden geldiğini ve bölgenin Türkleşmesine vesile olan "Anadolu azizleri" arasında yer aldığını belirtti. Dedesinin Akşehir'de türbesi bulunan Seyyid Mahmud Hayrânî olduğunu da zikretmiştir.
Eğitimi
Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948'de Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Ballıca köyünde tapu memuru Kamer Bey ile ev hanımı Yemuş Hanım'ın yedi çocuğundan dördüncüsü olarak dünyaya geldi.Kendisinden on dakika önce dünyaya gelen Adil adında bir ikiz kardeşi vardır. Ailenin soyadı aslen Karabulut'tur, ancak Kamer Bey, köyündeki herkesin soyadının aynı olması nedeniyle 1950'lerde bu soyadını Kılıçdaroğlu olarak değiştirmiştir.Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi çeşitli şehirlerinde tamamladı.
1967 yılında Elazığ Ticaret Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde (şimdi Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) İktisadi ve Maliye Bölümü'ne (şimdi Maliye Bölümü) girerek yüksek öğrenimini tamamladı ve lisans derecesi ile mezun oldu.
Bürokrasi Yılları
Kemal Kılıçdaroğlu, lisans eğitimini 1971 yılında tamamladıktan sonra Maliye Bakanlığı'nda muhasebeci yardımcısı olarak göreve başladı. Daha sonra muhasebeci oldu ve Fransa'da bir yıl geçirdi. Askerliğini İzmir 53. Er Eğitim Tugay Komutanlığında görev yaparak tamamladı. 1983 yılına kadar muhasebeci olarak çalıştı ve ardından Gelir İdaresi Başkanlığı genel müdür yardımcılığına atandı. Aynı kurumda genel müdür yardımcısı olmadan önce daire başkanı olarak görev yaptı.
1991 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu genel müdürü, 1992 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu genel müdürü olarak atanmıştır. Daha sonra kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteşar yardımcılığı yaptı. 1994 yılında Economic Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Ancak 1996 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik tarafından görevinden alındı. Kararın durdurulması için mahkeme kararı ve Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunulmasına rağmen Temmuz 1997'ye kadar görevine iade edilmedi. 1999 yılında kendi isteği ile Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli oldu.
Kılıçdaroğlu, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda Kayıt Dışı Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı ve Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü'nde ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Erken Siyasi Kariyeri
Milletvekilliği
SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli olan Kemal Kılıçdaroğlu, 1999 Türkiye genel seçimlerinde DSP'den milletvekili adayı olarak seçilmesinin ardından "Demokratik Sol Parti'nin (DSP) yıldızlarından" biri olarak tanındı. Bülent Ecevit, ancak Ecevit tarafından aday gösterilmedi. Kılıçdaroğlu daha sonra Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği'nin (Mükelleflerin Haklarını Koruma Derneği) başkanlığını yaptı.
CHP'li Bülent Tanla'nın talebi üzerine Kılıçdaroğlu'nun CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu'na yolsuzluk raporu hazırlaması, CHP lideri Deniz Baykal'ın dikkatini çekmiş ve Kılıçdaroğlu'nun partiye davet edilmesine yol açmıştı. Bu süre zarfında CHP'yi temsilen Türkiye İş Bankası yönetim kurulu üyesi oldu.
2002 Türkiye genel seçimlerinde sadece iki partinin meclise girebildiği Kılıçdaroğlu, CHP'den İstanbul Milletvekili seçildi. 2004 yerel seçimlerinin ardından partide Baykal yönetimine karşı yeniden yapılanma ve olağanüstü kurultay çağrıları yapıldı. Kılıçdaroğlu, "İktidara Yürüyüş Hareketi" başlıklı bildiriye imza atan 30 milletvekili arasında yer aldı. İmzacıların çoğu parti liderliği tarafından tasfiye edilmesine rağmen Kılıçdaroğlu kara listeye alınmamayı başardı.
2007 Türkiye genel seçimlerinde Kılıçdaroğlu, CHP'den İstanbul Milletvekili olarak yeniden seçildi. Deniz Baykal'ın isteği üzerine Meclis Grup Başkanvekilliği'ne seçilmesi kendisini daha görünür kıldı. CHP grubundaki çalışkanlığıyla dikkat çeken Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantılarında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) önemli isimlerini hedef alan yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi. O dönemde AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Kılıçdaroğlu'nun hedef aldığı isimler arasındaydı.

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'yi, Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirmeye yönelik iş projesi yürütmek için 1 milyon dolar ücret talep etmekle suçladı. Daha sonra bu suçlamayı bir soru önergesiyle Başbakan Erdoğan'ın dikkatine sundu. Dişli, iddialar üzerine partideki görevinden istifa etti. Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri e.V.'nin Türkiye şubesine ilişkin bazı belgeleri de ortaya çıkardı.

CHP Genel Başkanlığına Seçilmesi
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) dönemin milletvekili ve grup başkan yardımcısı olan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP lideri Deniz Baykal'ın 10 Mayıs 2010'daki istifasının ardından ilk olarak partinin olağan kurultayında aday olmayacağını açıklamıştı. Ancak daha sonra 17 Mayıs 2010'da CHP Grup Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek genel başkanlığa aday olacağını açıkladı.
CHP'nin 22 Mayıs 2010'da yapılan 33. Olağan Kongresi'nde 1.249 delegeden 1.200'ünün imzasını toplayan Kılıçdaroğlu, oyların 1.189'unu alarak CHP'nin 7. Genel Başkanı seçildi.

​​​​​​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.