Hrant Dink'in katili Samast'ın serbest kalmasına tepkiler sürüyor: "Katil aramızda!"

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, iyi hali göz önünde bulundurularak şartlı tahliye edildi. CHP'li Günaydın, DEVA Partili Ekmen ve SP'li Şahin, Samast'ın tahliyesini değerlendirdi

Hrant Dink'in katili Samast'ın serbest kalmasına tepkiler sürüyor: "Katil aramızda!"
Yayınlanma:

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, Şubat ayında geldiği Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden iyi hali göz önünde bulundurularak şartlı tahliye edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, Samast’ın tahliyesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Günaydın yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Bu haberle gerçekten hem kahrolduk hem de ülkemiz adına bir kere daha irkildik. Hrant Dink’in katili Ogün Samast, 16 yıllık infazın ardından koşullu salıvermeyle serbest bırakıldı. Ogün Samast, cinayeti işlediği zaman 17 yaşındaydı. Herhâlde 17 yaşındaki bir çocuk başına bir beyaz bere takıp, 800-900 kilometre yolu gelip, önce oralarda keşif yapıp, bir aydını evinin önünde bankadan para çekmeye çalışırken arkasından kafasına silah dayayarak vurup öldürmez.

“VUR EMRİNİ KİM VERDİ?”

Hepimiz Hrant Dink'in o yağmurlu İstanbul gününde sokakta yatarken ayaklarının altındaki yırtık ayakkabısından tanıyoruz. Hepimiz o Hrant Dink’i diasporanın ayırma çabalarına rağmen Ermeni vatandaşlarımız ile Türk vatandaşlarımız arasındaki ayrımı ortadan kaldırmaya yönelik çabalarından anlıyoruz. Şimdi, Ogün Samast, 16 yıl sonra serbest bırakıldı. Esas soru şudur: Hrant Dink'i vur emrini kim verdi? Hâlâ bilmiyoruz. Ona kim yardımcı oldu? İstanbul Valiliğine çağırıp da kim tehdit etti? Kim ona koruma vermedi? Hâlâ aydınlanabilmiş değildir.

“KATİL, MAHKEME KARARIYLA ARAMIZDA…”

Bir insanı 900 kilometre gelerek kafasına ateş edip öldüren bir insan bugün aramızda şu an itibarıyla dolaşıyor ve bir mahkeme kararıyla dolaşıyor. Bir katil, iyi hâl ve topluma uyum nedeniyle serbest bırakılırken Türkiye'de on binlerce düşünce suçlusu cezaevinde iyi hâlli olmadıkları ve topluma da uyum sağlayamadıkları gerekçesiyle demek ki cezaevinde tutulmaya devam ediliyor. Buna herhâlde ‘adalet’ buna herhâlde ‘yargı’ demek mümkün değil. Ve evet, gerçekten bu düzeni değiştirmek gerekiyor.”

“AK PARTİLİLER HATIRLASIN…”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Mersin Milletvekili Ekmen ise şunları kaydetti:

"Hrant Dink’i bu ülkeye, bu toprağa bağlılığı nedeniyle bir kere daha rahmetle anıyoruz. Hrant Dink'in katlinin de içinde bulunduğu süreci AK Partili arkadaşlarımızı bir kere daha hatırlamaya davet ediyorum. O sürecin nasıl bir siyaset, seçilmiş iktidara karşı yönetilen bir süreç olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

“YARGI SİSTEMİNİN ACI SONUCU”

Bugün cezaevlerinde birçok kadın, çocuk varken, birçok mefluç hâlde, hasta hâlde yatan hasta varken çeşitli sebeple tahliye ettirilmeyip Ogün Samast'ın tahliyesini de yargı sistemimizin çok acı bir sonucu olarak hatırlatmak gerekiyor.

“BUNUN SONUÇLARI TARTIŞILMADI”

Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisinin de bir sorumluluğunu hatırlatmak istiyorum, o da şudur; Bu yasama dönemi içerisinde 12 Temmuz 2023 günü bu Genel Kurulda bir torba yasa içerisinde 12’nci maddede yapılan düzenlemeyle şartlı salıverme imkânları kimin lehine, hangi sonuçlar üreteceği tartışılmadan sonuçlandırıldı.

“BİRÇOK SUÇLU BU YASA NEDENİYLE ARAMIZDA…”

O gün burada Komisyon sıralarına şu soruyu sormuştuk: Bu madde neden Adalet Komisyonuna gitmedi? Adalet Komisyonunun AK Partili üyeleri bırakınız muhalefeti, bu maddeyi neden yeterince tartışmadı. Bugün Ogün Samast’ın tahliyesinde 12 Temmuz’da bu Mecliste çıkan kanunun etkisi yoksa dahi Ogün Samast’a benzeyen, onu bilmiyoruz, incelemek lazım. Birçok suçlunun bu şartlı salıverme yasası nedeniyle bugün sokakta aramızda olduğunu ve Türkiye’yi maalesef İçişleri Bakanının her gün açıklamaya doyamadığı bir suç ve operasyon ülkesine çevirdiğini bir kere daha hatırlatmak istiyorum.”

“ŞAŞKINLIKLA TAKİP ETTİK”

Saadet Partisi (SP) İstanbul Milletvekili Şahin’in görüşü şu şekilde:

“Bu haberi şaşkınlıkla takip ettik. Tabii, burada Hrant Dink’i de saygıyla anıyoruz. Biz, Türkiye’de toplumsal barışa karşı olan her şeyin karşısında olduğumuzun, bu topraklarda barış içinde yaşamak arzusunda olduğumuzun altını çiziyoruz. Eline silah alan, yasa dışı şekilde eline silah alan herkesin de karşısında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

“BURADA BİR ÇELİŞKİ VAR”

Tabii, burada bir çelişkiyi de ortaya koymak istiyorum. Birkaç gün önce Sincan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunda alınmış bir karar ulaştırılmıştı bize. Özellikle son dönemde Sincan Cezaevinden çok sık sayıda şikâyet geliyor. İdare ve Gözlem Kurulunun koşullu salıverme hükümlerinden keyfî olarak mahkûmları yararlandırmadığı gibi bir şikâyet geliyor bize.

Şimdi bu konuda elimde de bir karar var. Kararda eline silah almamış ama bir yerlere inanmış olmaktan dolayı, üyelikten dolayı bir ceza almış bir mahkûm, denetimli serbestlikten de yararlandırılmamış, koşullu salıverme hükümlerinden de yararlandırılmamış. Gerekçe ne? Toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı gerekçesi sunulmuş, tekrar suç işleme ve başkasına zarar verme riskinin olduğu gerekçesi gözetilmiş. Burada eline silah almamış olan insanlara toplumla bütünleşme riski olduğu gerekçesi sunulup, topluma zarar verme riski olduğu gerekçesi sunulup, eline silah almış Türkiye'de toplumsal barışı bozmaya yönelik bir eylem gerçekleştirmiş ve bir cinayet işlemiş olan birisinin toplumla bütünleşmeye hazır olduğu gerekçesiyle salıverilmiş olmasını da yadırgadığımızı, bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa da itiraz ettiğimizi buradan belirtmek istiyorum.”

Haberlerin size WhatsApp aracılığıyla ulaşması için aşağıdaki linki tıklayıp Anadolu'da Bugün Son Dakika sistemine dahil olabilirsiniz.

ANADOLU'DA BUGÜN WHATSAPP SON DAKİKA SİSTEMİNE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.