Gelecek Partisi Konya Milletvekili Ekici'den vergiyle ilgili kanun teklifine tepki! "Yetersiz..."

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Ekici'den vergiyle ilgili kanun teklifine tepki! Başkan Ekici, kanun teklifinin vergileme sistemindeki hedefleri gerçekleştirmede yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Ekici'den vergiyle ilgili kanun teklifine tepki! "Yetersiz..."
Yayınlanma:

TBMM’de Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Gelecek Saadet Grubu adına söz alan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kanun teklifinin gelen tepkiler üzerine daraltıldığını söyledi.

Kanun teklifinde yer alan maddeleri tek tek değerlendiren Hasan Ekici, kanun teklifi içeriğinde yer alan düzenlemelerin hem Orta Vadeli Programdaki hedefleri hem de vergileme sistemindeki hedefleri gerçekleştirmede yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Gelecek Saadet Grubu adına söz aldı.

“TEKLİF TEPKİLER ÜZERİNE DARALTILMIŞ”

Ekici, kanun teklifinin yaklaşık bir ay önce basına sızdırıldığını ve başlangıçta oldukça geniş bir çerçevede hazırlanan teklifin, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine oldukça daraltıldığını ifade etti.

“KANUN TEKLİFİNDE ÇOK SAYIDA DÜZENLEME KALDIRILMIŞ”

Kanun teklifinden çok sayıda düzenlemenin kaldırıldığını kaydeden Ekici, şöyle konuştu:

“Gelir vergisi mükelleflerine asgari gelir vergisi düzenlemesi, tapuda gerçek satış bedeline geçilerek emlak vergisi ve tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden alınması, özellikle büyükşehirlerde basit usulde vergilendirme ve esnaf muaflığının kaldırılması, borsadaki alım - satım işlemlerinden sağlanan kazançların vergilendirilmesi gibi düzenlemelerin tekliften çıkarıldığı görülüyor. Basına sızdırılarak da olsa iş dünyası başta olmak üzere birçok vergi mükellefini ve vatandaşlarımızı ilgilendiren bir teklifin yasalaşma sürecinden önce tartışılmaya açılması ve gelen tepkiler üzerine bazı maddelerinin gözden geçirilerek olgunlaştırılması amacıyla teklif metninden çıkarılmasını olumlu buluyoruz.”

“ENGELLİLERE BİR DARBEDE ARAÇ GEREÇTEN VURULMAMALI”

Hasan Ekici, teklifin ilk halinde yer verilen, engelli vatandaşlarına tanınan ÖTV istisnası süresini 5 yıldan 10 yıla çıkaran ve veraset yoluyla intikalinde ÖTV’nin tahsilini isteyen düzenlemenin de teklif metninden çıkarıldığını ve bunun da engelli vatandaşların kaygılarını giderdiğini kaydetti. Ancak engellileri olumsuz etkileyecek diğer iki düzenlemenin kanun teklifinde yer aldığını belirten Ekici, “Teklifin 18. ve 26. maddeleriyle KDV ve ÖTV Kanunlarında yapılan değişikliklerle engellilerin kullandıkları araç ve gereçlerin ithalindeki istisnaların kaldırıldığı anlaşılıyor. Bu düzenlemenin de teklif metninden çıkarılması gerekir. Engelliler zaten hayatlarında birçok sorunla mücadele ederek yaşamaya çalışıyorlar. Diğer yandan ekonomik krizin en çok vurduğu toplumsal kesimlerden biri de engelliler. Engelli maaşlarının adeta yoksulluk sadakalarına dönüştüğü bir ekonomik ortamda engellilere bir darbe de araç gereç alımlarındaki istisnalar kaldırılarak vurulmamalıdır” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERİ İLGİLENDİREN O DÜZENLENMEDE KALDIRILMIŞ

“Çiftçilerimizin temel girdilerinden olan yem ve gübre teslimlerindeki KDV istisnalarının kaldırılacağı sızan teklif metninde yer alıyordu. Bu düzenleme de tekliften çıkarılmış” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda yem ve gübre fiyatlarındaki fahiş artışlar çiftçilerimizin belini bükmüşken yem ve gübre teslimlerine KDV getirilmesi çiftçilerimize bir darbe daha vuracaktı. Bu nedenle tekliften çıkarılması çiftçilerimiz adına olumlu olmuştur. Diğer yandan teklifin kapsamının daralması tekliften beklenen ek gelir tutarlarını da azaltmıştır. Teklifin ilk halinde düzenlemeler sonucunda 400-500 milyar TL. civarında ek gelir beklenirken bu tutar 200-250 milyar TL. seviyelerine düşmüştür.”

“TEKLİFTE İSTİSNALARLA İLGİLİ TOPU TOPU 3-4 MADDE BULUNMAKTA”

Kanun teklifinde yer alan düzenlemeleri sıralayan Ekici, teklifin içeriğinde yer alan düzenlemelerin hem Orta Vadeli Programdaki hedefleri hem de vergileme sistemindeki hedefleri gerçekleştirmede yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

“Teklifte önemli düzenlemeler yer almakla birlikte bu düzenlemeleri yapısal vergi reformları olarak değerlendirmek çok zor”” diyen Hasan Ekici, “Örneğin doğrudan vergilerin payının artırılması hedefiyle ilgili teklif metninde sadece kurumlar vergisi mükelleflerine getirilen asgari kurumlar vergisi var. Bu düzenleme de tüm kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamamakta yaklaşık 1.150.000 kurumlar vergisi mükellefinden sadece 62 binini kapsamaktadır. Gelir vergisi mükellefleri için asgari gelir vergisi uygulamasına da teklifte yer verilmemiştir. Sonuç olarak istisnaların kaldırılmasına ya da yeniden düzenlenmesine ilişkin Teklifte topu topu 3-4 madde bulunmakta. Bu maddelerdeki istisnalar da hem vergi etkisi bakımından hem kapsam bakımından sınırlı olan istisnalar” diye konuştu.

“İKTİDARI MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ”

Teklifte yer verilen düzenlemelerden birisinin de Yap-İşlet- Devret ve Kamu Özel İşbirliği kapsamındaki projelerin yüklenici şirketlerinin kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması olduğunu kaydeden Hasan Ekici, “Kanunun etki analizine göre bu artışla birlikte kapsamdaki 44 şirketten bütçeye 557 milyon TL ilave kurumlar vergisi bekleniyor. Düşünebiliyor musunuz? Yıllardır devletin trilyonlarca tutarındaki en büyük yatırım projelerini şeffaf olmayan ihale süreçleriyle, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla alan, kamudan aldıkları ihalelerle zenginleşen, servetlerine servet katan 44 şirketten sağlanacak ilave vergi sadece 557 milyon TL. Bu tutarı 44 şirkete böldüğümüzde şirket başına ödenecek ilave kurumlar vergisi sadece 12,6 milyon TL. Milletimiz, deprem gibi bütçeye ağır yük getiren bir doğal afetten sonra oluşan bütçe açığının finansmanında servetlerinin kaynağı büyük oranda aynı bütçe olan yandaş müteahhitlerden daha çok fedakarlık bekliyordu. Bu fedakarlığın oranını belirleyecek olan da iktidardı. Ama gördüğünüz gibi iktidar bu şirketlerin yapmaları gereken fedakarlığı belirlerken çok insaflı davranmış. Yüzde 5 kurumlar vergisi artışıyla şirket başına 12,6 milyon TL ilave kurumlar vergisi getirmiş. Sağladıkları geçiş, yolcu ve hasta garantileriyle bütçedeki açıkların önemli nedenlerinden olan, milletin kaynaklarıyla zenginleşen koca koca şirketlerin yaptığı “büyük fedakarlığı” ve bu fedakarlığı belirleyen iktidarı milletimize havale ediyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.