Emekli maaşları asgari ücret seviyesinde olmalı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, “Seyyanen zamlarla en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı” açıklamasında bulunurken Emekli Memur-Sen Konya İl Başkanı Şevket Genç, emekli maaşlarına enflasyon oranında artış beklediklerini söyledi

Emekli maaşları asgari ücret seviyesinde olmalı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Emekliler artan hayat pahalılığı ve yükselen enflasyona karşı maaşlarına hükümetten yeni bir zam talep ediyor.  Ramazan ayına sayılı günler kala milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli bayram ikramiyesi de gündemdeki yerini aldı. Şimdilerde ise ikramiyenin yeniden zamlanması beklentiler arasında. Türkiye Emekliler Derneği Konya Başkanı Gülhan Çağlar ve Emekli Memur-Sen Konya İl Başkanı Şevket Genç konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.  Emeklinin her yerde baş tacı olması gerektiğini ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Konya Başkanı Gülhan Çağlar, "Emekli maaşlarına yapılan zamlar yılbaşından önce eridi. Bu şartlarda emeklilerin ev geçindirmeleri mümkün değil. Emekliye bin 400 TL ikramiye vereceklermiş. Bu parayla vatandaş ekmek mi alacak, evini mi geçindirecek, elektrik faturasını mı ödeyecek? 300 TL'lik ikramiye artışını asla kabul etmiyoruz" dedi.

emekli-maaslari-asgari-ucret-seviyesinde-olmali.jpg

"EMEKLİ HER YERDE BAŞ TACI OLMALI"

TÜED Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, emeklilerin 2 bin 500 TL maaş ile geçinemediklerini söyledi. Emeklilerin aldığı maaşların ev kirasına ve beslenmeye yetmediğini aktaran Başkan Gülhan Çağlar, “Yarınımız dünden daha kötü geliyor. Konya Emekliler Derneği'nin binden fazla üyesi sokaklarda simit, pazarlarda limon satıyor. Bugün Türkiye'nin her bir metrekaresinde işçi emeklisinin alın teri var, bu inkâr edilemez. Emekli her yerde baş tacı olmalı. Eli nasırlı insanlar bugün evlerinde torunlarıyla vakit geçirmesi gerekirken ek işte çalışıp ailelerini geçindirmeye çalışmaları bizim canımızı acıtıyor” ifadelerine yer verdi.

"EMEKLİLERE YAKACAK VE KİRA YARDIMI VERİLMELİ"

Emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkması gerektiğini vurgulayan Çağlar, şunları söyledi: “Öncelikle 2000 yılı sonrası emeklilerin intibakları yapılmalı, seyyanen zamlarla en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalıdır. İşçi emeklisinin eline geçecek para en az 5 bin TL olması gerekiyor ki rahat bir nefes alalım. Emeklilere yakacak ve kira yardımı verilmeli, muayene ve katkı payı adı altında ücret alınmamalı ve bayramda verilecek olan bin 100 TL ikramiye 2 bin 500 TL'ye çıkartılmalıdır. Hükümet, bin 100 TL olarak ödenen ikramiyelerin kendi istekleri doğrultusunda bin 400 TL olmasını istiyor. 300 TL'lik ikramiye artışını asla kabul etmiyoruz. Akşam yatıyoruz sabah bakıyoruz 5-6 ürüne zam gelmiş. Bu ürünlere zam koyan insanlar neden bizim de alım gücümüzün bittiğini gözetmiyorlar? Piyasada ürünler ne kadar artmışsa biz de aynı oranda zam istiyoruz.  İkramiyelerimiz en az 2 bin 500 TL olmalı. 2 bin 499 TL olsa bile kurtarmaz.”

emekli-maaslari-asgari-ucret-seviyesinde-olmali-001.jpg

GENÇ: MAAŞLARIMIZDA ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Emekli Memur-Sen Konya İl Başkanı Şevket Genç, kuruluş amaçlarının emeklileri bir araya getirmek olduğunu söyledi. Emekli Memur-Sen bünyesinde Bağ-Kur, SSK ve emekli sandığı emeklilerinin olduğunu bildirdi. Emekli Memur-Sen olarak emeklilerin haklarını korumayı amaçladıklarını dile getiren Genç, “Emeklilerin sorunlarının başında geçim derdi geliyor. Emeklilerin sorunu çalışanlardan daha fazla. Hastaneye gidecek para lazım, doğal gaz, elektrik pahalı. Her yeni gün benzine zam geliyor.   Karınca kararınca geçinmeye çalışıyoruz. Ama piyasa bizim maaşlarımızdan 2 kat fazla arttı. Bunun telafisi noktasında hükümetten çözümler bekliyoruz. Hayatın pahalılığına karşı sendika olarak çok büyük mücadele ediyoruz. Maaşlarımız asgari ücretin altında. Keşke maaşlarımız iyi olsa da hayat pahalılığını umursamasak. Emeklilerin bazıları evde oturmaktan sıkılıyor, bazıları da Bağ-Kur'dan emekli olmuş, maaşı çok düşük, çalışmak zorunda” diye konuştu. Hayat şartlarının pahalandığını dile getiren Genç, maaşlarında enflasyon oranında artış beklediklerini aktardı. Başkan Şevket Genç, emeklilerin doğal gaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmaması talebinde bulunarak, “Emekli, yaşlı ve sağlık sıkıntısı olan kişi demektir. Emekli aynı zamanda potansiyel hastalar olarak da kabul ediliyor. Konya Emekli Memur-Sen olarak sağlık hizmetinde afakî rakamlara ulaşan katkı ve katılım payının kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.