Emekli maaşı ne kadar olacak? Emeklinin gözü Aralık enflasyonunda

Emekli maaşının ne kadar olacağı merak ediliyor. Emeklilerin alacağı zam 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamı ile netleşecek.

Emekli maaşı ne kadar olacak? Emeklinin gözü Aralık enflasyonunda
Yayınlanma:

Asgari ücrete gelen yüzde 54,6'lık zam sonrası emekliler 2023 yılında alacakları zammı bekliyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, emekli maaşlarına asgari ücret seviyesinde artış beklediklerini söyledi.

"Yarınımız dünden daha kötü geliyor" diyen TÜED Konya Şube Başkanı Çağlar, Konya Emekliler Derneği'nin binden fazla üyesinin sokaklarda simit, pazarlarda limon sattığını dile getirdi. Başkan Çağlar, "Hükümet her dönemde emeklileri ayaklar altına alınmış, sefilliğe mahkum edilmiş bir kitle olarak değerlendiriyor. Biz bunu kesinlikle hak etmiyoruz. Bugün Türkiye'nin her bir metrekaresinde işçi emeklisinin alın teri var, bu inkâr edilemez. Emekli her yerde baş tacı olmalı. Eli nasırlı insanlar bugün evlerinde torunlarıyla vakit geçirmesi gerekirken ek işte çalışıp ailelerini geçindirmeye çalışmaları bizim canımızı acıtıyor" şeklinde konuştu.

photo5870744957172693740.jpg

"EN AZ 10 BİN TL OLSUN"

Milyonlarca emeklinin Ocak zammı için hesap yapmaya başladığını ifade eden Çağlar, emekli maaşlarına emeklilerin rahat nefes alacağı seyyanen zam yapılmasını istedi.

Emekli maaşlarına da asgari ücret oranında bir zam beklediklerini aktaran Çağlar, "Asgari ücret vasıfsız bir işçinin hak ettiği ücret. Oysa yıllardır çalışmış, hak etmiş ve Türkiye'nin her bir santimetrekaresinde alın teri olan emeklinin maaşlarının yükselmesi için zam oranının asgari ücrete eşdeğer olması gerekiyor. Biz Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şubesi olarak emekli maaşlarının en az 10 bin TL olmasını istiyoruz. Maaşlar bizim elimize gelinceye kadar zaten zamların yüzde 45'i erimiş olacak. 10 bin TL bizi rahat nefes alabilir duruma getirmeyecek ama belki biraz rahatlatır" şeklinde konuştu. Asgari ücretin açıklanmaya başlamasıyla zamların da aynı oranda yağdığını belirten Çağlar, "Akşam yatıyoruz sabah bakıyoruz 5-6 ürüne zam gelmiş. Bu ürünlere zam koyan insanlar neden bizim de alım gücümüzün bittiğini gözetmiyorlar? Piyasada ürünler ne kadar artmışsa biz de aynı oranda zam istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

GENÇ: MAAŞLARIMIZDA ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Emekli Memur-Sen Konya İl Başkanı Şevket Genç ise Emekli Memur-Sen olarak emeklilerin haklarını korumayı amaçladıklarını dile getirdi.

Genç, “Emeklilerin sorunlarının başında geçim derdi geliyor. Emeklilerin sorunu çalışanlardan daha fazla. Hastaneye gidecek para lazım, doğal gaz, elektrik pahalı. Her yeni gün benzine zam geliyor. Karınca kararınca geçinmeye çalışıyoruz. Ama piyasa bizim maaşlarımızdan 2 kat fazla arttı. Bunun telafisi noktasında hükümetten çözümler bekliyoruz. Hayatın pahalılığına karşı sendika olarak çok büyük mücadele ediyoruz. Maaşlarımız asgari ücretin altında. Keşke maaşlarımız iyi olsa da hayat pahalılığını umursamasak. Emeklilerin bazıları evde oturmaktan sıkılıyor, bazıları da Bağ-Kur'dan emekli olmuş, maaşı çok düşük, çalışmak zorunda” diye konuştu. Hayat şartlarının pahalandığını dile getiren Genç, maaşlarında enflasyon oranında artış beklediklerini aktardı.

Başkan Şevket Genç, emeklilerin doğal gaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmaması talebinde bulunarak, “Emekli, yaşlı ve sağlık sıkıntısı olan kişi demektir. Emekli aynı zamanda potansiyel hastalar olarak da kabul ediliyor. Konya Emekli Memur-Sen olarak sağlık hizmetinde afakî rakamlara ulaşan katkı ve katılım payının kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

photo5870744957172693739.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.