Dolu yağışı ekili tarım arazilerine zarar verdi (Özel Haber)

Geçtiğimiz günlerde Konya’nın çeşitli bölgelerinde etkili olan dolu yağışı ekili tarım arazilerinde ciddi hasarlara yol açtı.

Dolu yağışı ekili tarım arazilerine zarar verdi (Özel Haber)
Yayınlanma:

Geçtiğimiz günlerde Konya’nın çeşitli bölgelerinde etkili olan dolu yağışı, başta Karatay Obruk, Suruç, Yavşançukuru, Kızören ve çevresi olmak üzere Altınekin ve Karapınar’ın ilçe sınırındaki bazı mahallerinde ekili tarım arazilerine ciddi zararlar verdi. Kimi bölgelerde dolunun verdiği zarar yüzde 40 ve 50’yi bulurken, kimi bölgelerde ise oluşan çamurdan dolayı hasar tespit çalışmaları yapılamıyor. Bölgede dolunun verdiği zarar çalışmaların ardından netlik kazanacak.

"BUĞDAY, ARPA VE KANOLA ARAZİLERİNDE CİDDİ ZARARLAR VAR”

Dolu yağışından zarar gören tarım arazilerinde hasar tespiti için arazide incelemelerde bulunduklarını aktaran Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Prof. Dr.  Süleyman Soylu, “ Dolu sonucu  başta Karatay Obruk, Suruç, Yavşançukuru, Kızören  mahalleleri ve çevresi olmak üzere Altınekin ve Karapınar ilçesi sınırındaki bazı mahallelerimizdeki ekim alanlarında oluşan zarar görmüş sahaları yerinde gördük ve bitkileri inceledik. Geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışı başta buğday ve arpa olmak üzere bazı kanola tarlaların da ciddi hasarlar oluşturmuş.  Zararın gerçek boyutu olaydan bir hafta sonra ancak ortaya çıkar. Ama yine de bu afet çok geniş alanda etkili olmadığı için durumu ucuz atlattık da diyebiliriz. Ama dolu yağışının etkisiyle oluşan bu zarar rekolteyi az da olsa etkileyecektir” diye konuştu.

“KANOLA DA DOLU ZARARI İLE İLGİLİ ÇOK DENEYİM YAŞAMADIK”

Ekili arazilerde dolu yağışı nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Süleyman Soylu, şunları aktardı: “Zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Öncelikle ekim alanlarında zarara uğrayan çiftçilerimiz acele karar vermesinler. Sulu buğday ve arpa tarlalarında zarar boyutu ne kadar yüksek olursa olsun bitkilerin yeni kardeş oluşturacak zamanı var. Yapılacak sulama ile besin takviyesi ile bitkiler yeniden başaklanacak ve 300-400 kg  verim verebilecektir. Kanolada dolu zararı ile ilgili çok deneyim yaşamadık. Zararın boyutunu, sağlam kalan çiçek ve tomurcuk durumunu görmek için en az 10 gün bekleyip görmekte fayda var” diye konuştu.Zararı bulunan çiftçilerin tarım sigortası olması halinde zararlarının bir kısmının telafi edilebileceğini de sözlerine ekleyen Soylu, “ Biz her defasında çiftçilerimizi tarım sigortası yaptırması gerektiği konusunda uyarıyoruz. Bu yaşanan durumda da arazisinde zararı bulunan çiftçilerimizin zararlarının bir kısmı telafi edilebilir. Ama tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimiz gerçekten zor durumda kalacaklar. Çünkü maliyeti yükselen çiftçimiz birçok masraf yaptı ve dolunun verdiği zarar üretimi ciddi manada etkileyecek. Bu durum zor durumda olana çiftçimizi daha da zor duruma sokacak. Bu yüzden zararı olan çiftçimize muhakkak yardım edilmeli” ifadelerinde bulundu.Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.