Deprem haber- Sismik izolatör her binada kullanılmaz

İMO Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, “Sismik izolatör, her binada kullanılmaz. Sismik izolatör kullandım ama altı balçık olan bir zeminde kullanılan sismik izolatörün size hiçbir faydası olmayacaktır” dedi

Deprem haber- Sismik izolatör her binada kullanılmaz
Yayınlanma:

Ülkemizde son zamanlarda meydana gelen depremler, beraberinde sismik izolatör sistemini de merak konusu haline getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, sismik izolatörün, gelen deprem kuvvetlerinin yapıya iletimini azaltmak için kullanılan bir sistem olduğunu kaydetti. Sismik izolatörün, yapıya zeminden gelen deprem etkisinin üst yapıya yani dairelerin bulunduğu kısma iletilmemesine yardımcı olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, ‘’Bu sistem, yapıya zeminden gelen deprem etkisinin üst yapıya yani dairelerin bulunduğu kısma iletilmemesine yardımcı oluyor. Böylece adeta bir rayın üzerinde gider gibi yapı hasar görmeden çok rahat çalışabiliyor” diye konuştu.

thumbs-b-c-3221d858b1f67612b78fd72d56ddc221.jpg

“HASTANE VE BENZERİ YAPILARDA BUNUN KULLANILMASI ÖNEMLİ”

Başkan Akın, sismik izolatör kullanılan yapılarda deprem şiddetinin yalnızca ötelenme şeklinde hissedildiğini belirterek eğer doğru tanımlandıysa herhangi bir yapısal hasarın olmayacağını dile getirdi. Başkan Akın, “Bunu her binada kullanabilir miyiz? Özellikle afet sonrası hızlıca kullanılması gereken hastane ve benzeri yapılarda bunun kullanılması önemli. Esas amaç devam eden ameliyatın bile duraksamadan devam etmesini sağlamak. Onun için çok yüksek katlı yapılarda kullanılması ve hastane, tarihi eserlerin bulunduğu yapılar, bunun yanı sıra özel arşiv binalarında, dijital arşiv binalarında kullanılması uygun” ifadelerine yer verdi.

165677.jpg

“ALTI BALÇIK OLAN BİR ZEMİNDE KULLANILAN SİSMİK İZOLATÖRÜN FAYDASI OLMAZ”

Bu sistemin yüksek bir maliyeti olduğunu dile getiren Başkan Akın, “Sismik izolatörü üreten 5-6 firma ve 5-6 çeşidi var. Zaten her binada kullanılmaz. Doğru projeyi doğru zeminde, doğru yapım şekli, düzgün ve kontrollü bir imalatla yaptığınız takdirde zaten yapıların depremden hasar görmesini beklemezsiniz. Sismik izolatör kullandım ama altı balçık olan bir zeminde kullanılan sismik izolatörün size hiçbir faydası olmayacaktır. Önce zeminden başlamak lazım bu işe. Onun için zemin parametreleri iyice incelenmeli. Uzman mühendisler tarafından yapı tasarlanmalı. Uzman insanlar tarafından inşa edilmeli ve inşaatın her aşaması mutlaka kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

Haber: Tuba KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.