Özel haber: Asrın felaketinde 17 gün böyle geçti: 85 milyonun acısı ortak!

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremler 10 ili derinden etkiledi. ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremler, 85 milyonu aynı acıda birleştirdi

Özel haber: Asrın felaketinde 17 gün böyle geçti:  85 milyonun acısı ortak!
Yayınlanma:

17 gün önce yaşanan deprem sadece 13,5 milyonu uykusundan uyandırmadı. 85 milyon duyulan acıya ortak oldu. Dünyanın dört bir yanında insanlar, deprem bölgesindeki yardıma ihtiyacı olanlara gerek maddi gerek manevi anlamda el uzattı.

İLK GÜNDEN SEFERBER OLUNDU

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremden; Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Hatay da etkilendi. Depremin ilk gününde deprem bölgeleri için seferber olundu. Depremin ilk saatleri olan 05.34’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya üzerinden ilk açıklamayı yaptı. 05.38'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD'ta basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Soylu 4'üncü seviye alarm verildiğini duyurdu. 05.43'te tüm illerde AFAD Müdürlükleri arama kurtarma ekipleri, bölgeye sevk edilmeye başlarken sırasıyla şunlar yapıldı; Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, tüm Türkiye’yi kan bağışına davet etti. Türk Kızılay, deprem bölgelerine yardım malzemesi sevkiyatına başlandığını duyurdu. Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilin belediye başkanlarıyla görüştü. Emniyet Genel Müdürlüğü, arama-kurtarma çalışmaları için ekipleri seferber ederken Türkiye'deki tüm spor liglerinin tatil edildiği bildirildi. İHA’lar ile deprem bölgesinde arama-kurtarmada koordinasyon sağlanması için çalışmalar devam etti. Tüm okulların 13 Şubat'a kadar tatil edildiği açıklandı. Sonrasında bu süre 20 Şubat’a kadar uzadı. TSK, Doğal Afet Kurtarma Taburlarını, Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’a gönderdi. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar bir açıklama yaptı ve Milli Yas ilan edildi. Bunun yanında bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımızın yarıya çekileceği bildirildi. Gece 12 sularında 7 bin 340 kişinin enkazdan çıkarıldığı açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına katılanların sayısı 16 bin 400'e yükselirken, afet bölgesinde 24 saatte 65 bin çadır, 300 bin battaniye ve ısıtıcı tedarik edildi.

b2c62f3b-9ee9-4549-b79a-2bd21ea92b75.jpg

SESİMİ DUYAN VAR MI?

Depremin ilerleyen saatlerinde arama kurtarma çalışmaları büyük bir hızla devam etti. “Sesimi duyan var mı?” sorusuna o soğuk betonlardan bir cevap gelsin diye bekleyişler hiç bitmedi. Birçok insan hatta bebek enkaz altından çıkarıldı. Onların bu mucizevi kurtuluşları herkes için yeni bir umut ışığı oldu. 80, 107, 256 saat sonra kurtulan canlar, yaşanan bu deprem felaketine rağmen yüzlerde tebessüm oluşturdu. Bütün bunlar olurken bir yandan bazı kararlar da verildi. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da deprem nedeniyle alınan 3 aylık OHAL kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

KONYA DEPREMZEDELERİN HEP YANINDA OLDU

Konya da, bu zorlu zamanda deprem bölgesine gitmeyi ihmal etmedi. İçişleri Bakanlığı Konya Valisi Vahdettin Özkan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı depremden en fazla etkilenen illerden olan Hatay'da görevlendirdi. Özkan ve Altay, gece-gündüz demeden Hatay’da depremzedelerin yanında bulundu. Konya halkı da depremzedeler için seferber oldu ve yüzlerce yardım tırı depremzedelere ulaştırıldı. Eğitime bu süre zarfında ara verilirken, 20 Şubat tarihinde ilkokul ve liseler tekrar eğitime başladı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Erol Özvar'ın yaptığı açıklamayla üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime devam edeceği duyuruldu.

53642ee5-ae1e-4835-9f73-9125bd0c5bed.jpg

TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU

Deprem bölgeleri için birçok maddi ve manevi yardım yapılırken ‘Türkiye Tek Yürek’ olmayı unutmadı. Depremzedelerin yaralarını sarmak için düzenlenen ve Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’de 213 televizyon kanalı ve 562 radyonun canlı yayınladığı ‘Türkiye Tek Yürek’ programında toplanan bağış ile bir dünya rekoruna imza atıldı. Programda, depremzedeler için 115 milyar 146 milyon 528 bin TL yardım toplandı. Deprem felaketi önümüze çok fazla acılı görüntüler sunmuş olsa da bütün bunlara rağmen gözleri yaşartacak güzel görüntülere de tanık olduk. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Bektaşlı köyünde 2 erkek çocuk kendilerine yardım için verilen eşyalardan daha fazlasını istemeyip, “Ben yemem, başkalarına dağıt. Diğerlerine kısmet olsun” dedi. Bunların yanı sıra bazı gelişmeler daha meydana geldi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen 10 kentte TOKİ koordinasyonunda, inşaat sürecini başlatacaklarını belirterek "Hasar tespitinin tamamlanmasını müteakip inşaat süreçlerini 10 ilde eş zamanlı başlatacağız" dedi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sezer, 20 bin 870 binada enkaz çalışması yürütüldüğünü söyledi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde inşaatına başlanan geçici barınma alanlarının yapımına devam ediliyor.

ERDOĞAN, HATAY’A GELDİ

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sürdüğü Ukrayna'nın Harkiv kentinden, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetzedeler için insani yardım tırı yola çıktı. Norveç'teki Bosna Hersek İslam Cemaati, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler için yardım seferberliği başlattı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Birliği (AB) olarak Türkiye'ye destek verilmesi gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'a geldi. Milli Eğitim Bakanı Özer, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da eğitim ve öğretime 1 Mart'ta başlanacağını, verilen arayı Gaziantep ve Osmaniye'de 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzattıklarını bildirdi. AFAD'ın arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamasının ardından depremlerden etkilenen tüm yerleşim yerlerinde içme suyuna sorunsuz erişim sağlanacağı açıklandı. "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden Hatay'da zarar gören tarihi ve kültürel mirasın korunması için yürütülen çalışmalar sürüyor.

2ca9e89f-05af-4c1c-b72c-e11b6131a42a.jpg

6.4 VE 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER OLDU

Hatay’da 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem daha gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Depremin derinliği ise 16,74 kilometre olarak belirlendi. Deprem şiddetli şekilde hissedilirken, vatandaşlar paniğe kapıldı. Hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunan AFAD, tsunami uyarısını ise kaldırıldığını duyurdu. Meydana gelen şiddetli sarsıntı sonrası göçük altında kalanlar için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Haber: Tuba KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.