Deprem haber: 7 asır önce Adana depreminde ne oldu?

Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerden birisi Adana oldu. Peki 7 asır önce Adana’da meydana gelen depremde neler oldu? İşte detaylar haberimizde.

Deprem haber: 7 asır önce Adana depreminde ne oldu?
Yayınlanma:

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremlerden 10 il etkilendi. Depremin olduğu gece sadece 13,5 milyon kişi değil, 85 milyon uykusundan uyandı. Depremden etkilenen illerden birisi Adana oldu. Peki 7 asır önce Adana’da meydana gelen depremde neler oldu? Deprem kaç şiddetindeydi ve kaç insan hayatını kaybetti?

Türkiye olarak tarih boyuna birçok yıkıcı deprem yaşadık. Her deprem olduğunda birbirimiz için seferber olduk. Geçmişin izlerine baktığımızda karşımıza birçok yıkıcı deprem çıkıyor. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • 1930 Hakkari Depremi: 7.2
  • 1939 Erzincan Depremi: 7.9
  • 1942 Niksar-Erbaa Depremi: 7.0
  • 1943 Tosya-Ladik Depremi: 7.2
  • 1944 Bolu-Gerede Depremi: 7.2
  • 1966 Varto Depremi: 6.9
  • 1975 Lice Depremi: 6.2
  • 1976 Çaldıran Depremi: 7.5
  • 2023 Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan Depremi: 7.7 ve 7.6.

Bu depremlerden sadece biri olan ve 7 asır önce meydana gelen Adana depreminde neler oldu? Deprem kaç şiddetindeydi ve kaç kişi hayatını kaybetti?

YEDİ ASIR ÖNCE ADANA DEPREMİNDE NELER OLDU? DEPREM KAÇ ŞİDDETİNDEYDİ VE KAÇ İNSAN HAYATINI KAYBETTİ?

Yıllardan 1268…

Adana’da yaşayan insanlar bir anda meydana gelen depremle adeta kıyametin koptuğunu sandı!

İnsanlar her gün yaptığı gibi normal bir şekilde gününü geçirirken korkunç bir ses duyuldu ve sallantılar cereyan etti. Göz açıp kapatıncaya kadar tapınaklar, evler ve her şey yerle bir oluverdi. Birçok insan enkaz altındakilere yardım etmek için seferber oldu ama ne yazık ki kötü bir şey daha oldu… Büyük depremden sonra artçı depremler meydana geldi ve enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışan insanlar da orada hayatını kaybetti. Adana’ya giden yollar harabeye dönmüştü. Bu yüzden enkaz altından kurtulan insanlar şehirde hapsoldu. Mücadele bununla da bitmiyor, açlık da insan hayatını tetikliyordu. Kozan merkez üssü olarak tahmin edilen deprem, Kilikya Krallığı döneminde meydana geldi.

DEPREMDE KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ? DEPREM KAÇ ŞİDDETİNDEYDİ?

Bu büyük felaket depremle bitmedi. Bunun yanı sıra yangınlar ve tsunami de meydana geldi. Bu yüzden Adana ve çevresinde 60 bin kişi hayatını kaybetti. Bu deprem tarihe Kilikya depremi olarak adını yazdırdı. Bu deprem felaketinin büyüklüğünün 7,0-7,9 arasında olduğu öne sürülüyor. Böylelikle Kilikya depremi tarihe, en yıkıcı depremlerden birisi olarak geçmiş oldu. Bu süreçten sonra şehrin yeniden kurulması çok uzun zaman aldı…

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum