Dayan Türkiyem az kaldı (Özel Haber)

4 günlük sokağa çıkma yasağının bitmesinin ardından vatandaşlar Ramazan ayı alışverişi için çarşı ve pazarlara akın etti. Esnaflar kalabalıktan memnun olurken, birçok vatandaş sosyal mesafe kuralına uyulmadığı için tedirgin olduğunu söyledi.

Dayan Türkiyem az kaldı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Korona virüsle mücadele kapsamında 31 ilde uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının sonlanmasının ardından 27 Nisan Pazartesi günü çarşı ve pazarlar insan akınına uğradı. Fener alayı görüntüsünü uyandıran görüntülerde insanlar sosyal mesafe kurallarına uymadıkları görüldü. Alışverişin yoğun olarak yapıldığı mekanlarda ise zaman zaman oluşan aşırı yoğunluklar bazı gerginliklere neden oldu. Yoğunluklar daha çok Tarihi Bedesten Çarşısı, Kadınlar Pazarı ve çevresi ile semt pazarlarında meydana geldi. Yoğunlukların yaşandığı bu yerlerin dışında Zafer Meydanı ve Alaaddin Bulvarı civarında sakinlik hakim oldu.

Konya Denetim

DENETİMLER TAM GAZ DEVAM ETTİ

Sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından oluşan yoğunluklara güvenlik güçleri ve belediye yetkilileri zaman zaman müdahale ettiler. Özellikle Tarihi Bedesten Çarşısı içinde denetimleri artıran Büyükşehir Zabıt ekipleri, esnafları sık sık denetledi. Zabıta ekipleri vatandaşların yoğunluk oluşturmasına da izin vermeyerek gerekli uyarıları ve hatırlatmaları yaptılar. Zabıtalar özellikle esnafların maske ve eldiven takmaları konusunda denetimler yaptı. Bunun yanında emniyet güçleri de trafik ve insan yoğunluğuna müdahale ettiler. Aziziye Caddesi’ndeki kalabalığa sürekli hatırlatma yapan polis ekipleri insanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundular. Öte yandan trafik polisleri de kurallara uymayan, park yasağını ihlal eden sürücülere ceza yazmayı ihmal etmediler.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ

Yaklaşık 2 aydır devam eden koronovirüsle mücadele kapsamında birçok esnaf iş yapamaz hale gelmiş ve devletten bu konuda destek istemişlerdi. Esnaflar, insanların sokağa çıkmamasından dolayı iki aydır iş yapamadıklarını söylediler. Ramazan ayının bereketi ve insan kalabalığının yüzlerini güldürdüğünü söyleyen esnaflar, “Kaç zamandır işlerimiz bu kadar hareketli olmadı. Bugün insanlar sokağa çıkmışlar ve yoğun bir şekilde alışveriş yapıyorlar. Koronavirüs salgını geçmemesine rağmen bu yoğunluk bir taraftan da bizleri korkutuyor. Salgının bittiği günlerde her şeyin normale dönmesini bekliyoruz. Esnaflar olarak hem işimizi durgun hem de giderlerimiz fazla. Bugün Ramazan ayından dolayı insanlar alışverişe çıktılar. Bu günün sonunda tekrar böyle kalabalık olacağının zannetmiyoruz” diye konuştular.

SATIŞLAR REKOR YAPTI

Arı Hurma İşletme Sahibi Muammer Candemir, hurma satışlarının rekor seviyede olduğunu söyledi. Vatandaşın 4 günlük sokağa çıkma yasağı öncesinde hurma alamadığını söyleyen Candemir, pazartesi günüyle tüm hurmacılarda yoğunluk oluştuğunu dile getirdi. Ramazan ayında tatlı satan Metin Tolay, pazartesi günü işlerin çok yoğun olduğunu söyledi. Tatlı fiyatlarının geçen seneyle aynı olduğunu söyleyen Tolay tatlıların 25-50 lira arasında olduğunu dile getirdi.

Tahinli pide fırını işletmecisi Vehbi Usta, hafta başıyla birlikte işlerin oldukça bereketli olduğunu söyledi. Tahinli pidelerin 20 ile 7,5 lira olduğunu belirten Usta, her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan’da da Konyalılara en güzel şekilde hizmet vereceklerini ifade etti.

TEDİRGİN OLDULAR

4 günlük sokağa çıkma yasağının pazartesi günü sona ermesiyle birlikte oluşan kalabalıktan ve yoğunluklardan bazı vatandaşlar tedirgin oldular. Birçok vatandaş, yoğunluk esnasında çevresini uyararak sosyal mesafe konusunda dikkatli olmalarını istedi. Öte yandan nakit para ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar banka ATM’leri önünde metrelerce kuyruk oluşturdular. Banka kuyruklarında bazı vatandaşlar sosyal mesafe kuralına dikkat ederken bazı vatandaşların ise dikkat etmediği görüldü. Bazı esnaflar, dükkan içinde ve önlerinde oluşan kalabalığı sosyal mesafe konusunda sık sık uyarmak zorunda kaldılar. 

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.