Asgari ücret ne kadar olacak? "Önemli olan rakam değil, alım gücü!"

Asgari ücretin belirleneceği gün yaklaştıkça tartışmalar da başladı. Türkiye asgari ücret görüşmelerinden çıkacak haberi bekliyor.

Asgari ücret ne kadar olacak? "Önemli olan rakam değil, alım gücü!"
Yayınlanma:

Enflasyon verisi asgari ücret, memur ve emeklilerin maaşı gibi birçok parametrenin odağında bulunuyor.

Pazartesi günü yurt içinde açıklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, ekonomistler kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,10 artmasını bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) saat 10.00'da açıklayacağı tüketici fiyat endeksi (TÜFE), ekimde yıllık yüzde 85,51, aylık ise yüzde 3,54 olmuştu.

Asgari ücrette ilk toplantı 7 Aralık'ta, ikinci toplantı ise 14 Aralık'ta yapılacak. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette ilk rakamı açıkladı. Hükümet kanadı ve işveren temsilcileriyle bir uzlaşı halinde süreci ilerletmek istediklerini söyleyen Atalay, 7 bin 785 liranın altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini belirterek. "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor" dedi.

“ÜCRETİN ARTMASI REFAHI ARTTIRMIYOR, ALIM GÜCÜ SABİTLENMELİ”

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ise asgari ücrete ilişkin şunları söyledi: "Asgari ücretin rakamından daha çok işçilerin bu parayı ne kadar sürdürebileceği önemli. Türkiye’de hiçbir zaman asgari ücretin açıklandığı rakamın refah seviyesi devam ettirilmedi. Geçen sene buna en iyi örnek. Asgari ücretin yükselmesi refahı arttırmıyor. Alım gücünün o yüzden sabitlenmesi gerekiyor.

Asgari ücret belirlenirken öncelikle enflasyon ve dolar kuru karşısındaki kaybının giderilmesi ve büyümeden milli gelir artışından payını alabilmesi ve en azından bir evde iki kişi çalıştığı zaman bu eve yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesinin sağlaması lazım. Yani ortalama ücret haline gelmiş bir asgari ücret çalışan yoksulluğunu önleyebilmelidir. Asgari ücretin sadece enflasyon üzerinden belirlenmesi de doğru değil. Açıklanan enflasyonun gerçek olmadığı artık biliniyor. Bunlar daha gerçekçi olması gerekiyor."

“İŞLER CANLANIR AMA…”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de, makul bir asgari ücret artışı istediklerini belirtirken, yeni zamlı asgari ücretle birlikte esnafın işlerinin canlanacağını ancak maaş ödemekte zorlananların sıkıntısının daha da artacağını söyledi.

VATANDAŞ NE DİYOR?

Asgari ücrete ilişkin görüşlerini paylaşan vatandaşlar da rakamın önemli olmadığını, önemli olanın alım gücü olduğunu söyledi. Marketlerde etiket fiyatlarındaki değişimlerin hızına yetişilemediğini belirten vatandaşlar, “Asgari ücret 10 bin TL de olsa zamlar devam edecek. Zamların önüne geçilmesi lazım” şeklinde görüş paylaştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.