2 Bin yıl önce Hatay Depremi'nde ne oldu? Hatay depreminde kaç insan hayatını kaybetti?

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremde birçok etkilenen iller arasında Hatay da var. Peki 2 bin yıl önce Hatay’da meydana gelen depremde neler oldu? İşte detaylar haberimizde.

2 Bin yıl önce Hatay Depremi'nde ne oldu? Hatay depreminde kaç insan hayatını kaybetti?
Yayınlanma:

2 BİN YIL ÖNCE HATAY DEPREMİ NASIL OLDU? DEPREM KAÇ ŞİDDETİNDE OLDU VE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Hatay, Türkiye’nin en önemli eski yerleşim yerlerinden biridir. İçinde barındırdığı tarihi yapılarıyla ‘’medeniyetler şehri’’ olarak nam salmıştır. Medeniyetler beşiği olan Hatay, ülkemiz açısından adeta bir hazine sandığı…

Medeniyetler beşiği Hatay, Beşikli Mağara, Titus Kaya Tüneli, Aziz Simon Manastırı, Payas Kalesi, Bakras Kalesi, Sarı Selim Cami ve daha nice tarihi zenginlikleri içinde barındırıyor.

Bütün bu güzelliklere sahip olan Hatay şehrinde maalesef meydana gelen depreme bir göz atalım.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde en çok can kaybı ve yıkımın meydana geldiği yerlerden birisi Hatay oldu. Meydana gelen bu deprem felaketinden etkilenen Hatay’da binalar ve tarihi yapılar bir yığın beton parçası haline geldi. Peki günümüzden yaklaşık olarak 2 bin yıl önce Hatay’da gerçekleşen depremde neler oldu, deprem kaç şiddetindeydi ve kaç kişi öldü? Gelin birlikte bakalım.

Yer korkunç bir şekilde parçalandı. Nefes almaya engel olan toz bulutu tüm şehri kendisine hapsetti. Çok fazla şehirde çok fazla kişi hayata gözlerini yumdu. Ancak Antakya

Roma Döneminde gerçekleşen bu deprem felaketinde çok fazla insan öldü. Neden mi?

Dönemin İmparatoru Trajan, bir sefer dönüşünde Antakya’ya gelmişti. Kışı burada geçireceğinden dolayı elçiler, hukukçular, çok fazla asker ve sivil şehre adeta akın etmeye başladı.

13 Aralık 115 tarihinde Antakya, göz açıp kapayıncaya kadar yerle bir olmuştu…

Ve Tarihçi Cassius’un ağzından bu depremle ilgili şu sözler döküldü, ‘’Roma egemenliği altında olup da bu depremden zarar görmemiş bir ulus kalmadı…’’

13 Aralık 115 tarihinde Hatay Antakya’da 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, Antakya ve çevresinde yaklaşık olarak 260 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu (bu bilgi kesin değil) ve en çok can kaybına sebep olan deprem olarak tarihte iz bıraktı.

Depremin tetiklediği tsunami dalgaları Caesarea Maritima limanında ciddi hasarlara neden oldu. Dönemin Roma İmparatoru olan Trajan, halefi Hadrianus ve konsül Marcus Pedo Vergilianus Perslere karşı gerçekleştirdikleri bir seferde, burada konakladıklarında kötü bir şekilde depreme yakalandılar. Felaketten sonra sadece Marcus hayata gözlerini yumdu. Diğerleri bu deprem felaketinden sonra şehri inşa etmeye koyuldular.

Antakya, tarih boyunca depremlere maruz kalmış bir şehirdir. 29 Mayıs 526 akşamı meydana gelen 7 büyüklüğünde depremde 250 bin kişi hayatını kaybetti. (Kaynak: Hatay Valiliği)

HATAY’DAKİ 2 BİN YILLIK YAPILAR DEPREMDEN ETKİLENMEDİ

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan ve 2 bin yıllık geçmişi olan Titus Tüneli ile Beşikli Mağara, Kahramanmaraşlı depremlerden etkilenmedi. Ayrıca Titus Tüneli ‘’dünyanın elle yapılan en büyük tüneli’’ olarak nam salmıştır. 7 metre yüksekliğe ve 1380 uzunluğa sahip olan tünelin, esirler tarafından çekiç ile yapıldığı söyleniyor.

Kaya mezarların bulunduğu Beşikli Mağara ise eskiden ‘’ölüler şehri’’ olarak biliniyordu. Mağarayı, binlerce yıldır ayakta kalan sütunlar tutuyor.

Haber: Tuba KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum