Yaz biterken kenelere dikkat! Bir çok ilde vatandaşlar uyarılıyor.

Yaz aylarının artık yavaş yavaş noktalanmasıyla birlikte vatandaşların keneye karşı endişeleri de azaldı ancak uzmanlar kenelerin yaz aylarının sonuna kadar aktif olacağını belirterek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Yaz biterken kenelere dikkat! Bir çok ilde vatandaşlar uyarılıyor.
Yayınlanma:

Vatandaşlar arasındaki genel bir kanıya göre kene vakalarının daha çok yaz aylarında görüldüğü düşünülüyor. Ancak keneler, yaz sonuna kadar hatta sonbahara kadar aramızda aktif şekilde gezebiliyor. Özellikle yağmurların ardından keneler açısından elverişli bir ortam meydana geliyor. İşte uzmanlar, kenenin yavaş yavaş ortadan kaybolma döneminin korkunç olmaması için vatandaşları uyarmaya devam ediyor.


EN ÇOK KENE GÖRÜLEN İLLERİMİZ

Gümüşhane, Erzincan, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük Türkiye'de kene vakalarının en fazla görüldüğü iller olarak öne çıkıyor. Erzincan’da Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından aralıklı köylerde yaşayan vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında eğitim verilerek, bilgilendirmeler yapılıyor.


TÜRKİYE'DE İLK OLARAK 2002 YILINDA DİKKAT ÇEKTİ

Hastalık ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur. KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalık ülkemizde bulaştırıcısı kene türünün yaşam alanlarıyla uyumlu bir şekilde görülmektedir. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.


KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPMAMIZ GEREKİYOR

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için;
Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.