Tescillenen ada çayı "Uysal"ın üretimine başlandı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından geliştirilen ve "Uysal" ismiyle tescillenen ada çayının üretimine, 120 dönümlük alanda başlandı.

Tescillenen ada çayı "Uysal"ın üretimine başlandı
Yayınlanma:

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Fatma Uysal tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Anadolu ada çayının uçucu yağ üretiminde kullanılacak en iyi türleri belirlendi. Uzun denemeler sonucunda, yüksek uçucu yağ oranına sahip, ince dal ve bol yapraklı ada çayı geliştirildi. Bu ada çayı türüne, Dr. Fatma Uysal'ın soyadının verilmesiyle "Uysal" adı verildi.

Tescillenen ada çayı, ekonomiye kazandırılarak, ihracatının gerçekleştirilmesi için özel sektöre üretim hakkı 10 yıllığına devredildi. Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verimi yüksek yağlık "Uysal" ada çayı türünü geçen sene tescil ettirdiklerini söyledi. Uçucu yağlara talebin yoğun olduğunu aktaran Uysal, son yıllarda doğal ürünlere talebin artmasıyla tıbbi aromatik bitkilerin pazar hacminin de yükseldiğine dikkati çekti.

Uysal, Türkiye'de bu bitkilerin daha çok doğadan toplandığını veya sınırlı alanlarda kültürel olarak yetiştirildiğini ifade etti. Tescil ettirdiği yağlık ada çayına soyadını verdiğini belirten Uysal, şunları kaydetti:

"Araştırmacılar olarak belirli bir noktaya geldikten sonra artık ticarete konu olması için bu ürünlerin üretilmesi, daha geniş alanlarda yaygınlaşması için üretim haklarını devrediyoruz. Uysal çeşidi daha geniş alanlarda üretilmeye başlandı. Uçucu yağları çıkartılıp, artık sektöre konu olacak hale geldi. İlk etapta 120 dönüm alanda anaçlık damızlık üretimine başlandı. Geliştirdiğimiz Anadolu ada çayının ticari olarak üretimine başlandı. 10 yıl boyunca özel sektör bunun yetiştiriciliğini yapacak."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.