Kırmızı et sektörü turizmden umutlu

Ev içinde tüketimi artan kırmızı etin, turizm sektöründeki durgunluk nedeniyle ev dışı tüketim kanalında yeteri kadar talep görmediği belirtildi.

Kırmızı et sektörü turizmden umutlu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bonfilet’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akkoyun, “Kırmızı et tüketiminde toplamda ortalama %30 küçülme oldu. Küçülmenin %20’si turizm sektörü kaynaklı, turizmin pandemiden ciddi oranda etkilenmesinin yanı sıra otellerin, toplu yemek üretimi yapan noktaların, catering ve restoranların kapanması ya da kapanmasalar bile mevcut kapasitelerini %80 oranında azaltmaları nedeniyle ev dışı tüketimde %30 ve kurumsal bayiler kanalında %20’lik bir daralmadan söz edebiliriz” dedi.

Turizm sektörü kapsamında, ev dışı tüketim (EDT) ve perakende kanallarını değerlendiren Hakan Akkoyun, şunları söyledi:

“Et piyasasının iki ayağı var. Birincisi otelleri, restoranları ve lokantaları kapsayan ev dışı tüketim pazarı. İkincisi ev tüketimine yönelik perakende kanalı. 2020’de kırmızı et sektöründe pazarın %70’i perakendeden geldi, ev dışı tüketimde ise bir küçülme yaşandı. Şirket olarak ev dışındaki kaybı evde telafi ettik. Her ne kadar evde tüketim artsa da ev dışı tüketimin payı da çok büyüktü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı 2020’de %69,14 düşerek 15,9 milyona geriledi. Burada turizm sektöründeki durgunluk kırmızı etteki arz talep dengesini de olumsuz etkiledi. 2021 yaz sezonu için ise umutluyuz. Önceliğimiz sağlık olmakla birlikte beklentimiz, gerekli koşullar sağlanarak otellerin ve toplu tüketim alanlarının açılması yönünde. Denetlenebilir bir sistem içerisinde turizmin canlandırılması ile et piyasasının EDT kanalında da ciddi hareketlilik bekliyoruz.” 

Kayıp ve telafi döneminden sonra hızlıca toparlanma dönemine geçilmesi gerektiğini anlatan Akkoyun, et tedariğinde gıda güvenliği ve hijyen konusunda da işletmelerin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Akkoyun, COVID-19 ile mücadele kapsamında gıda sektöründe alınması gereken önlemlerin başında hijyen ve gıda güvenliği geldiğini belirterek,  bunların da taviz verilmemesi gereken bu önlemler olduğunu, salgın süreciyle birlikte daha da hassasiyet kazandığını söyledi. 

Hakan Akkoyun, ''Bu yaz sezonunda canlanmasını beklediğimiz turizm sektöründeki paydaşlarımızın kırmızı et tedariğinde hijyen ve gıda güvenliği beklentilerini karşılamak için de hazırız” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.