Karabük'te yaşanan skandal olayla gündeme gelen AIDS hastalığı nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl olur?

Karabük Üniversitesi'nde okuyan üniversiteli öğrenciler ile Türk öğrencilerin ilişki yaşadıktan sonra AIDS hastalığının bulaştığı konusu gündeme bomba gibi düştü. Vatandaşlar tarafından AIDS hastalığı merak ediliyor. Peki AIDS nedir?

Karabük'te yaşanan skandal olayla gündeme gelen AIDS hastalığı nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl olur?
Yayınlanma:

Karabük Üniversitesi'nde okuyan üniversiteli öğrenciler ile Türk öğrencilerin ilişki yaşadıktan sonra AIDS hastalığının bulaştığı konusu gündeme bomba gibi düştü. Vatandaşlar tarafından AIDS hastalığı merak ediliyor. Peki AIDS nedir?

AIDS; insan bağışıklık sisteminde yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu edinsel bağışıklık yetmezliği sendromudur. İlk saptandığı 1980’li yıllardan bu yana, dünya genelinde hızla yayılmıştır.

HIV kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişki ile ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabilir. HIV bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminde yaptığı hasarla, bağışıklığı bozarak, başka infeksiyonlara çok daha kolay yakalanmayı sağlar. En basit infeksiyonlar bile ağır seyredebilir ve normal bireyler hastalık oluşturması beklenmeyen fırsatçı mikroorganizmalar ile enfeksiyonlar gelişebilir.

Virüsün bulaşması ile belirtilerin ortaya çıkması arasında sessiz bir dönem vardır. Kan tetkiki yapılırsa bu dönemde virüs saptanabilir. Seyir sırasında görülebilecek ilk belirtiler, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, öksürük, lenf bezlerinde büyüme şeklinde olabilmektedir ayrıca bu hastalarda, bağışıklık sistemi etkilenmiş olduğundan, birçok infeksiyon ve hastalığa ait çeşitli şikayet ve bulgular gözlenebilmektedir. Günümüzde antiviral ilaçlarla seyri üzerine olumlu etkiler olmakla birlikte, bu virüsün yayılmasında en önemli yol korunmadır.

AIDS BELİRTİLERİ NELERDİR?

HIV virüsüne yakalanan insanlarda: Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, lenf düğümlerinde şişme, yorgunluk
kas ağrıları ve eklem ağrıları, cilt döküntüleri, AIDS'in ileri aşamalarında, vücut savunma sistemi ciddi şekilde zayıflar ve çeşitli enfeksiyonlara ve kanserlere karşı daha savunmasız hale gelir.

Bu aşamada görülen belirtiler şunlardır: Tekrarlayan veya ağır enfeksiyonlar, özellikle akciğer, sinüs, cilt ve üriner sistem enfeksiyonları, kronik ishal, ağızda aftlar, zayıf iştah ve kilo kaybı, anemi, nefes almada zorluk, beyin ve sinir sistemi problemleri, hafıza sorunları, davranış değişiklikleri ve nörolojik bozukluklar, yorgunluk ve halsizlik...

HIV, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak hastalığın hızını durdurmak için tedavi büyük arz ediyor.

AIDS NASIL BULAŞIR?

AIDS, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) adı verilen bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve vücudu diğer enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız hale getiriyor.

HIV'in bulaşma yolları şunlardır:

Cinsel temas: En yaygın HIV bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Korunmasız cinsel temas sırasında enfekte bir partnerden sağlıklı bir partnere HIV bulaşabilir.
Kan yoluyla: HIV bulaşması kan yoluyla gerçekleşebilir. Paylaşılan enjektörler veya iğneler, kan ürünleri transfüzyonları veya sağlık çalışanları gibi kanla temas eden kişilerde risk mevcuttur.

AIDS HASTALIĞI TEDAVİ NASIL YAPILIR?

HIV'in şu an için tamamen iyileştirilebilir bir tedavisi yoktur. Ancak ilaç tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve vücuttaki virüs yükünü azaltmak için kullanılıyor. Bu tedavi sayesinde HIV enfekte olmuş bireylerin bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut, diğer enfeksiyonlarla daha etkili bir şekilde başa çıkabilir. ART, düzenli ve disiplinli bir şekilde alındığında HIV'in bulaştığı kişilerin yaşam kalitesini artırabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.