‘Ankara’yı anlamak Anadolu’yu anlamaktır’

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Ankara’da ‘Anadolu Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’ düzenlendi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, “Ankara’yı anlamak Anadolu'yu anlamaktır” dedi

‘Ankara’yı anlamak Anadolu’yu anlamaktır’
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Ankara’da ‘Anadolu Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’ yapıldı. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen çalıştay, Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) gerçekleştirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştaya AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Kent Konseyi Kale Sözcüsü ve eski MHP Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Başkent Ankara Meclisi Başkan Yardımcısı Sanem Arıkan ve davetliler katıldı. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çalıştayın Ankara temalı olduğunu kaydeden Başkan İbrahim Gökdemir, Ankara’nın tarihi bilinmeden Anadolu tarihinin anlaşılamayacağını söyledi.

ankarayi-anlamak-anadoluyu-anlamaktir.jpg

18 YILDA 870 MİLYON TL YATIRIM

AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, çalıştayda yaptığı  konuşmada, hükümet tarafından Ankara’da son 18 yılda kültür, sanat ve turizm alanlarında 870 milyon TL yatırım yapıldığını anlattı. Düzgün, bu alana ayrılan bütçenin 184 milyon lira bölümü ile Ankara’daki 119 tane kültür varlığının restorasyon çalışmasının tamamlandığı bilgisini verdi. AK Parti olarak Ankara’nın kültür değerlerini muhafaza etmeye çalıştıklarını ifade eden Düzgün,

yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılan önemli kültür eserlerini Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışmalarla ait oldukları kadim Anadolu medeniyetlerine tekrar döndürüldüğünü kaydetti.

“ANKARA’YI SIRADANLAŞTIRIRSAK BU KENTE İHANET EDERİZ”

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, çalıştayda yaptığı konuşmasında Ankara’nın geçmişte kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonlar, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bu kente hepsi dokundular. Dolayısıyla bu kadar güçlü medeniyetlerin dokunduğu bir kent, Anadolu’da yerleşim alanıyla neredeyse eşdeğer gücü olan bir kent  ‘başkent olduğunda küçük bir kasabaydı. Daha sonra önemli bir yer oldu’ diye sıradanlaştırırsak bu kente ihanet ederiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kenti tercih etme nedeni bu kentin tarihidir” şeklinde konuştu.

“BİR TURİZM HAVZASI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Başkent’in turizm değerleriyle ilgili bir sunum yaptı. Ödemiş, şunları kaydetti: “Ankara barındırmış olduğu değerlerle turizmde Türkiye’nin en önemli merkezlerden biri olabilecek güce sahip. Ankara Kalesi ve Hacı Bayram Cami arasına yapacağımız önemli projelerle bu alanı bir turizm ve rekreasyon havzası haline getireceğiz. Ankara Tren Garı’ndan Anafartalar Caddesi’ne uzanacak bir tramvay projesi hazırlıyoruz. Bu proje ihale edildi. Hacı Bayram dolmuş duraklarının oradan Kale’ye 510 metre direksiz teleferik yapacağız.”

TARİHİ ULUS HALİ YENİLENECEK

1937’de yapılan Ulus Hali’nin yenileneceğinin müjdesini de veren Ödemiş,  yenileme çalışması projesinin bitmek üzere olduğunu açıkladı. Ankara’daki pek çok noktada tarihi ve turistik yerlerle ilgili sağlıklaştırma çalışması yaptıklarını belirten Ödemiş, Kale’deki özgün yapıyı bozmadan 234 tarihi evi, bölgede yaşayan kişileri de çıkarmadan restore etmeye başladıklarını aktardı.

ankara-1.jpg

“ANKARA HAK ETTİĞİ YERİ BULAN BAŞKENT OLMALIDIR”

Ankara Kent Konseyi Kale Sözcüsü, eski MHP Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, “Ankara kültür değerlerinin ortasında yaşamakta olan bir şehir. Biz Anadolu’da çok büyük bir medeniyeti devralarak oturuyoruz. Bu şehir kadim bir şehir, kadim kültürlerin kalıntısı bir şehrin varisi olarak biz bu havayı soluyoruz hep birlikte. Biz ne kadar Ankara’ya sahip olma iradesini ortaya koyacaksak da 83 milyon bütünüyle bu Ankara’ya sahip olmak zorundayız. Ankara Türk dünyasının başkenti olmalıdır. Ankara kültür ve sanatın başkenti olmalıdır. Ankara hak ettiği yeri bulan bir başkent olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÇİN MALINDAN VAZGEÇELİM”

Anadolu kültüründe geleneksel el sanatlarının yeri ve önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkent Ankara Meclisi Başkan Yardımcısı Sanem Arıkan geleneksel el sanatçılarına ve yaptığı eserlere değer verilmesi çağrısında bulundu. Arıkan,  “Geleneksel el sanatçılarımızı korumamız lazım. Kültür Bakanlığına bağlı bin 335 geleneksel el sanatçımız var. Gelin şöyle bir kampanya başlatalım; Birbirimize hediye götürürken, Çin malı allı güllü hediyelerden vazgeçelim. Geleneksel el sanatı sanatçılarımızın çok değerli eserleri var. Bunlardan alıp hediyeleşmemizi bunlarla yapalım. Pandemi döneminde sanatçılarımız zor durumda. Sanatçılarımıza sahip çıkmalıyız. Onları yaşatmalıyız. Böylelikle kültürümüzü yaşatmış oluruz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.