Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Ağustos 2026 verileri, konut fiyatlarındaki nominal yükselişin devam ettiğini ancak artışın enflasyonun altında kaldığını gösterdi.
Konut Fiyat Endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarak 236,8 seviyesine çıktı. Endeks yıllık bazda nominal olarak yüzde 23 yükselirken enflasyondan arındırılmış reel değişim yüzde eksi 6,5 oldu.Bu sonuç, konutların TL cinsinden ucuzladığı anlamına gelmiyor. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 23 artmasına rağmen genel tüketici fiyatlarındaki yükselişin gerisinde kaldığı için konutların reel değeri yüzde 6,5 azaldı.
Ağustos ayında konut fiyatları üç büyükşehirde de yükseldi. Aylık artış İzmir’de yüzde 2,7, İstanbul’da yüzde 1,9 ve Ankara’da yüzde 1,5 olarak kaydedildi.
Yıllık artışta ise İstanbul yüzde 26,3 ile ilk sırada yer aldı. Başkenti yüzde 24,8’lik artışla Ankara, yüzde 23,3 ile İzmir izledi.
Yeni Kiracı Kira Endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,3 yükseldi. Yeni kiralamalardaki fiyatlar yıllık bazda nominal olarak yüzde 26,4 artarken reel olarak yüzde 3,9 geriledi.
Yeni Kiracı Kira Endeksi, devam eden bütün kira sözleşmelerini veya yasal kira artış oranını göstermiyor. Endeks, yeni kiraya verilen konutlarda oluşan fiyat hareketini izliyor.
Bölgesel verilere göre yeni kiracı kira endeksindeki en düşük yıllık artış yüzde 17,3 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde kaydedildi. En yüksek yıllık artış ise yüzde 34,5 ile İstanbul’da gerçekleşti.
Ancak bu veriler “Türkiye’nin en ucuz kiraya sahip illerini” göstermiyor. TCMB bülteni, illerdeki ortalama kira tutarlarını değil, yeni kiraların belirli bir dönemde ne oranda değiştiğini ölçüyor.
Dolayısıyla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ için söylenebilecek doğru ifade, “kiraların en az arttığı bölge” oluyor. Bu illerdeki kira seviyelerinin Türkiye’nin en düşüğü olduğu sonucu veriden çıkarılamıyor.